Naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC juhid pidid kohtuma mitte-OPECi tootjatega esmaspäeval Austria pealinnas Viinis, kaks päeva enne samas linnas peetavat OPECi tippkohtumist. Nüüd aga otsustas OPECi mõjukaim liige ja maailma üks suurimaid naftatootjaid Saudi Araabia sel nõupidamisel mitte osaleda. See samm seab võimaluse, et OPECi tippkohtumisel ka tegelikult tootmismahu kärpes kokku lepitakse, väga suure kahtluse alla.

Analüütikute hinnangul pole küsimus tegelikult venelastes, vaid OPECi sisemistes vastuoludes. Kolm OPECi suurtootjat - Saudi Araabia, Iraan ja Iraak - on omavahel tülis, mistõttu on siiani määramata OPECi enda liikmete osad tootmismahu kärpes. Iraan ei taha üldse tootmimsmahtu kärpida, Iraak aga on vaidlustanud OPECi tootmismahu ennustuse kui kärbete peamise aluse.

Bloombergiga rääkinud asjaosaliste sõnul on kärbete initsiatiivgrupp kokku kutsunud eraldi nõupidamise. Saudi Araabia seisukoht on, et naftaliit peab omavahel selgusele jõudma, kes kui palju kärbib, enne kui üldse väljaspool organisatsiooni olevate tootjatega nõupidamislaua taha istutakse. Ehk teisisõnu, saudide arvates pole mõtet enne Venemaa ja teistega läbi rääkida kui OPECil omalt poolt kindlat kärpekava lauale lüüa ei ole.

"Kogu Alžiiris kokku lepitud esialgne kärpeplaan polnud algusest peale selge, suhtumine oli, et "me tegeleme sellega hiljem"," rääkis agentuurile Abdulsamad al-Awadhi, kunagine Kuveidi esindaja OPECis, kes töötasb praegu Londonis sõltumatu analüütikuna. "Kaks kuud pärast seda plaani on OPECi juhid endiselt segaduses ja grupi asutajaliikmed ei suuda oma vastuolusid lahendada, aga tahavad samas teha lepet mitte-OPECi riikidega. See on raske väljakutse."

Uudis saudide otsusest nõupidamisel mitte osaleda saatis naftaturu hilisõhtul järsku langusse. Varahommikul veel 49 dollari ümbruses kauplev Põhjamere Brenti barrel kukkus keskööks 3,6% tasemele 47,2 dollarit. USA toornafta WTI barrel langes veel rohkem, ligi neli protsenti ja maandus keskööks 46 dollarist allpool.