Aramco aktsiate pakkumine võib kujuneda maailma suurimaks. Ettevõte avalikustab aastaaruande enne pakkumise algust 2018. aastal, ütles Saudi naftaminister Khalid Al-Falih.

Pakkumine tuleb nii suur, et ükski aktsiaturg ei suuda seda üksi alla neelata. Seetõttu plaanitakse aktsiad müüa kahel kuni kolmel börsil.

„Aramco kehtestab maailma parima juhtimistava,“ lausus ta. „Ettevõte kasutab moodsat tehnoloogiat. Avaldame informatsiooni IPO programmi raames ja me kinnitame, et maailm saab veel ilma liialduseta sellest üllatuma.“

Maailma suurim naftaeksportija Saudi Araabia plaanib müüa vähem kui viis protsenti ettevõtte aktsiatest. Saudide hinnangul on ettevõte väärt enam kui kaks triljonit dollarit. Detsembris pumpas Saudi Araabia 10,48 miljonit barrelit musta kulda ööpäevas.

Saudi Aramco plaanib müüa aktsiaid Saudi aktsiaturule. Lisaks on ettevõtte juhid maininud võimalike aktsiate börsile viimise paikadena Londonit, Hongkongi, Taokiot, New Yorki ja Kanadat.

„Isegi kui müüme vaid viis protsenti, ei suuda ükski börs maailmas nii suurt IPOt ära seedida,“ ütles Al-Falih seminaril. „Seetõttu plaanime viia aktsiad mitmele börsile. Vähemalt kahele või kolmele börsile.“