„Tegemist oli eelpingestatud raudbetoonpaneelidega, mille peale tegelikult krohvi panna ei tohi,“ ütles Salusaar Päevaleht Online’le.
Salusaare sõnul ei ole sõlmitud lepingutes lagede krohvimist ette nähtud ja see töö telliti Merko poolt kohapeal.

„Merko leppis meie töötajatega kohapeal kokku, et korterite lagede pinnad krohvitaks tasaseks. Siis lepiti ka hinnas kokku. Üheski lepingus seda tööd aga kirjas pole.“

„Mina sellega kursis polnud, muidu oleksin koheselt ka keeldunud lagede krohvimisest, sest teada on, et kahe niivõrd erineva füüsikalise mõjuga elemendi kokkupanekust ei saagi midagi head tulla,“ lausus Salusaar.
Tema sõnul on praktika korduvalt näidanud, et eelpingestatud raudbetoonpaneeli üle krohvides hakkab aja möödudes erinevate välismõjude, nagu temperatuuri, niiskuse või koormuse tekkides krohv betoonilt lihtsalt maha pudenema.

"Ehitatakse betoonist trepp, mis üle krohvitakse, et astmed tasapinnas oleks. Paari aasta möödudes on aga krohvis mõrad sees ning see pudeneb laiali," tõi kauaaegse ehituskogemusega mees näite kahe materjali omavahelisest ebasobivusest.


Salusaare sõnul tellis elurajooni projekteerija neilt lihtsalt vale töö, mille eest nüüd alltöövõtja ainuisikuliselt vastutama tahetakse panna. 

"Seda kui suures ulatuses lagedesid üle krohviti, et need tasapinnas oleksid, ma öelda ei oska," rääkis Salusaar ja lisas, et Merko töödejuhataja käis ehitusmeestega kaasas ja näitas kohti ette, kust tuleb krohvida.
 

Ehitusel tehti kehva tööd

Tallinna Ehituskooli ehitusosakonna vanemkutseõpetaja Aleksander Topper ütles Päevaleht Online’le tehti korteri ehitusel ilmselgelt kehva tööd, sest muidu ei oleks lagi ala kukkuda saanud.
„Viga ei saa olla ainult krohvimises, vaid peab olema juba algses ehituses,“ sõnas ta.
Samas lisas Topper, et ehitusviga ei pruugi olla tervel majal, vaid ainult ühel korteril.


** Eelpingestatud betooni kasutatakse tänapäeval pea kõikjal ehituses. Eelpingestamise mõte on viia veel mitte tööolukorras olev element juba eelnevalt surutud seisundisse või anda talle ekstsentrilise surve korral eelkõverus, mis tööolukorras kompenseeruks kasuskoormuse arvelt, kirjutab betoonelement.ee.
Sellisel viisil välditakse pragude tekkimist ja suureavaliste konstruktsioonide läbivajumist, samuti on eelpingestatud element võimeline vastu võtma suuremaid koormusi.

** TTÜ ehitusosakonna dekaan Roode Liiase sõnul võib krohv laest alla kukkuda mitmel juhul.
„Esiteks peab lakke pandav krohv olema tehtud erisegust, kuhu on kindlasti lisatud liimi, mis haakuks, kuna siledale betoonpinnale tavaline krohv lihtsalt külge ei haaku,“ rääkis Liias Päevaleht Online’le.


Kui pole aga kasutatud liimiseguga krohvi, tuleks kindlasti betoonpind eelnevalt karedaks teha.
„Kui on ideaalselt sile betoonpind siis krohv ei jäägi sinna külge,“ pakkus Liias erinevaid põhjuseid, miks Saviliiva elamurajooni korteri laes krohvikamakas alla lendas.
„Lisaks materjalivalikule sõltub palju ka ehitajast.“


Päevaleht käis Saviliiva elurajoonis ja küsis seal elavatelt inimestelt, kuidas nad ehituskvaliteediga rahul on.



** Küsimus: kuidas suhtute sellesse, et teiega samas elurajoonis ning samuti uues majas elava inimese korteris suur tükki krohvi keset ööd laest alla kukkus, seda enam, et taolist ehituspraaki võib veelgi olla?



** Noor naisterahvas: „Issand jumal (ütles ta pärast pildi nägemist – toim.), väga negatiivselt suhtun. Kui meie korteris midagi sellist juhtuks, pöörduksime kindlasti kohtu poole, et moraalse kahju hüvitist saada, ka siis, kui firma garantiiremondi teeb. Meie uues korteris on teisigi probleeme, sellised pisiasjad, näiteks on mõni pistikupesa valesti paigaldatud või muud sellist.“



** Vanem naisterahvas: „Jalutasin täna spetsiaalselt artiklis kõneldud majast mööda, et näha, milline see on. Kole lugu kindlast, hea, et laps viga ei saanud. Meil on ka uues korteris igasuguseid probleeme olnud, nii kanalisatsiooni kui elektriga. Merko mehed on alati kõik järelremondina korda teinud, aga ikkagi imelik, et nii uutes majades sellised asjad juhtuvad. Ei oska midagi öelda selle kohta, kas kardan, et mulgi lagi alla kukub; kui kukub, siis kukub.“



** Mirta 31 elanik: „Meie korteris mingeid probleeme pole esinenud, ei karda midagi. Juhtunud lugu mind ärevusse ei aja.“