Saxo Banki värske prognoosi kohaselt ei ole globaalse majanduse ja poliitika segu kunagi varem olnud nii sünkroonist väljas.

"Seisame silmitsi suurte geopoliitiliste riskidega, mis võivad veelgi süveneda alla 60 dollari jäävate naftahindade puhul," ütles Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.

Ta rääkis, et inflatsioon on mitme viimase kümnendi kõige madalamal tasemel, vaatamata sellele, et enamiku arenenud majandusega riikide rahapoliitika on äärmiselt lõtv ja tõusva majandusega riikide rahapoliitika on range; ainus arenenud majandusega riigi keskpank, mis peaks varsti – tõenäoliselt aasta keskpaigas – alustama rahapoliitika pinguldamise tsüklit, on USA Föderaalne Reservpank. Samal ajal veab krediit kaubanduse allapoole lepingulisi määrasid ja tootlikkust ning volatiilsus on endiselt läbi aegade kõige madalama taseme lähedal.

Globaalse majanduse tasakaalustamiseks tuleb Jakobseni sõnul leida vastus esilekerkivate turgude aeglustumisele, võidelda deflatsiooni vastu ja astuda vastu kasvavatele SKT ja võlgade vahekordadele.

„2015. aastal kõige vähem vastupanu pakkuvaks teeks madalama väärtusega dollar, mis on stabiilne veidi kõrgemate energiahindade ja muutumatute intressimäärade suhtes, ehkki tuginedes trendidele, mille kasvu täheldasime 2014. aastal, saabub maksimaalse paigastnihke punkt esimeses kvartalis, kuna Euroopa Keskpank riskib oma suuna uue kvantitatiivse leevendamise programmi vastu vahetamisel väga halva otsuse tegemisega," rääkis Jakobsen.

Valuutaturud on 2015. aastal märkimisväärselt volatiilsed, USA dollari tugevnemine jätkub esimeses kvartalis ja kerkivad esile võimalused valuutasõdade algamiseks, eriti Aasias. Saxo Banki peamisteks valuutakauplemise alasteks soovitusteks 2015. aasta esimeseks kvartaliks on osta kasvuootuses USA dollarit Šveitsi frangi vastu, et olla märtsis valmis võimalikeks Šveitsi Rahvuspanga karistavateks negatiivseteks kurssideks, ning müüa Hiina jeeni USA dollari ja viimaks Jaapani jeeni vastu, et olla valmis võimalikuks Hiina valuuta devalveerumiseks, mille tulemusena Hiina ekspordiks deflatsiooni ka kogu ülejäänud maailma.

Saxo Bank ootab 2015. aastal globaalse majanduse 3%-list kasvu võrreldes 2014. aasta 2,2%-lise majanduskasvuga, kasvu põhjused on madalad energiahinnad, arenenud majandusega riikide väiksem kokkuhoid ja kaubanduse suurem kasv, olulised globaalset kasvu takistavad riskid tulenevad 2015. aastal aga geopoliitilistest pingetest:

1. Jätkub USA majanduse kiire kasv, mida tõukavad tagant tarbimine ja madalamad energiahinnad. Saxo Bank ootab 2015. aastal USA majanduse ligikaudu 3%-list kasvu.

2. Eurotsooni väljavaated jäävad keeruliseks, kuna struktuursed reformid jäävad sporaadiliseks, erasektor aga jätkab kokkuhoiu tagaajamist, mis surub alla nii kasvu kui ka inflatsiooni. Saxo Bank ootab 2015. aastal eurotsooni majanduse 1%-list kasvu.

3. Ühendkuningriigi majandus kasvab 2015. aastal tugeva erasektori kasvu ja valitsuse toetava poliitika abil 2,5% võrra, peamiseks nõrkuseks on eluasemesektori oluline aeglustumine.

4. Saxo Bank jääb skeptiliseks Hiina Keskpanga jõupingutuste suhtes pidurdada leevendavate poliitikasuundade abil kasvu aeglustumist. Pank prognoosib, et Hiina kasv jääb 2015. aastal alla üksmeelselt arvatava 6,7%.

Vaatamata eurotsooni suhteliselt madalale kasvule 2015. aastal prognoosib Saxo Bank, et 2015. aastal on kasvu eestvedajateks Club Med riigid ja Ida-Euroopa riigid, kuna seesuguste riikide nagu Saksamaa nauditav suhteline kasu lõpeb ning kasvu hakkavad tagant tõukama äärealade madalad tööjõu ühikuhinnad.

„Selle lõpptulemusena transformeerub Euroopa majandus viimaks väikeste, uuenduslike ja ärksate ettevõtete jõu toimivaks majanduseks. See on Euroopa tuleviku jaoks suurepärane uudis,“ lisas Jakobsen.

Valuutaturg

Saxo Bank prognoosib, et USA dollar võib esimeses kvartalis veelgi tugevneda, ent hoiatab, et ootama peab ebaühtlast arengut, kuna võimendusega ostjad on ostnud juba palju USA dollareid ning sellega kaasnevad aasta jooksul olulised riskid, kui varaturud destabiliseeruvad Föderaalpanga oodatava likviidsuse tühistamise tõttu. Kaugemas tulevikus võivad Hiina ja Jaapani vahelised Jaapani radikaalsest rahapoliitikast ja Jaapani jeeni nõrgenemisest tingitud majanduslikud ja poliitilised pinged tuua kaasa uue Aasia valuutasõja.

Väärtpaberid

Saxo Bank ootab 2015. aasta esimeses kvartalis globaalsetel väärtpaberiturgudel Hispaania väärtpaberite tugevat esinemist, seda toetab Euroopa Keskpanga vältimatu leevendamispoliitika, kuna inflatsioon on madal ja majanduskasv aeglane. Hiina väärtpaberiturg püsib aga jätkuvalt ülekuumenenuna ning seda ootab ees korrigeerimine, samal ajal kui nafta- ja energiaturu kokkukukkumine heidab pika varju ka Venemaa väärtpaberitele.

Kaubad

Kasvav pakkumine samal ajal, kui nõudluse kasv on nõrk ja dollar tugevam, hoiab terve rea olulisi kaupu 2015. aasta alguses surve all, esimesel poolaastal on hinnad tõenäoliselt kõige madalamad. Naftaturgudel on esimeses kvartalis Brenti toornafta keskmine barrelihind Saxo Banki ootuste kohaselt 62 dollarit. Tugevam dollar on peamine risk väärismetallide jaoks, kusjuures USA kõrgemad intressimäärad on juba hinna sisse arvestatud. Seetõttu jäävad kaupu positiivselt mõjutavad tegurid, nagu geopoliitika, alahinnatuks ning seda arvesse võttes võib esimene kvartal tuua kulla jaoks madalseisu.