Iga nädal ilmub Ametlikes Teadannetes (AT) lehekülgede kaupa kuulutusi, kus läheb kohtutäiturite kaudu oksjonile kümneid kortereid või maju. Need, kes osaleda soovivad, peavad 10% vara alghinnast kandma kohtutäituri ametialasele pangakontole. Hiljem arvestatakse see ostuhinna sisse, ülejäänutele raha tagastatakse.

Täitemenetluse seadustik ei sätesta aga seda, millal tuleb tagatisraha maksta. Praktikas on levinud, et raha peab olema laekunud kontole enampakkumise alguseks.

Väidetavalt toimub enampakkumiste ajal ukse taga kauplemine, kus üks osaleja maksab teistele mingi summa loobumistasuks. Mitme täituri sõnul on olnud ka juhtumeid, kus tagatisraha tasub kümmekond inimest, kes kõik ka kohale tulevad, kuid enampakkumisest võtab lõpuks osa vaid üks inimene, kes vara alghinnaga ära ostab. Seega, mida vähem osaleda soovijaid, seda kergem on ostjal mõjutada teisi loobuma.

8. augustil, neljapäeval, ilmus ATs kohtutäitur Marek Laanemetsa enampakkumise teade Tallinnas Pikk tn 40-16 korteri müügiks 19. augustil alghinnaga 750 000 krooni. Tagatisraha tuli tasuda hiljemalt 12. augustiks, esmaspäevaks kella üheksaks Laanemetsa arvelduskontole Sampo Pangas. Senimaani on Laanemets avaldanud üle 30 enampakkumisteate, kus raha tasumist on nõutud vahetult enne oksjonit, mõnel üksikul korral ka päev varem. Esmakordselt nõudis täitur tagatisraha nädal enne pakkumist ja esmakordselt paluti see kanda Sampo Panga kontole. Senimaani oli kuulutustes Eesti Ühispanga või Hansapanga arveldusarve.

Kuna korteri omanik on välismaalane, siis uks on lukus ning seda vaadata ei saa. Võla tõttu tegi linnakohus korteriühistu nõude peale omaniku tagaselja otsuse vara müüki panna.

Tagatisraha maksmise tähtajaks oli osavõtjaid kogunenud neli. Kõikidele, kes maksid raha pärast tähtaja möödumist, ütles täitur, et tähtaeg on läbi ning enam osaleda ei saa. Esmapäeva hommikul, enampakkumise toimumise päeval, võtsid kaks osaleda soovinut ühendust justiitsministeeriumiga, mispeale helistas tsiviiltäite talituse ametnik Marek Laanemetsale. Pärast pikka telefonivestlust lubas Laanemets enampakkumise ära jätta, saates pärastlõunal ministeeriumile faksi, kus teatas et “seoses eksitusega büroo töötaja poolt enampakkumise kuulutuses, mis ilmus 07.08.02, sattunud kuulutuse teksti viga, mis puudutab tagatise laekumise kuupäeva.” Lisaks ütles ta ministeeriumile, et pakkumise edasilükkamist nõudis võla sissenõudja ehk korteriühistu. Täitemenetluse seadustiku järgi on ainult võlgnikul või selle sissenõudjal õigus pakkumine peatada. Laanemets ütles Äripäevale, et see, kas korteri müük antakse edasi teisele täiturile või mitte, on ühistu otsustada.

Korteriühistu juhatusse kuulub samas majas elav advokaat Jaanus Mody, kes aga ei leidnud paraku aega Äripäevaga vestlemiseks.

Korter ise asub kaks aastat tagasi renoveeritud vanalinna majas. Laanemetsa sõnul kujunes 750 000kroonine alghind 90 ruutmeetri eest võlgniku esindajaga kokkuleppel. Kuna võlgniku esindaja nime Laanemets ei avaldanud, ei saanud temalt ka kommentaari küsida.

Uus Maa kinnisvarakonsultandi Ain Kivisaare sõnul, kes müüs ka ülejäänud kortereid selles majas, on ilma kommunikatsioonideta karbi turuhind 1,2 mln krooni. “Seda võin ma öelda ilma teadmata korrust või vaadet,” lisas ta.

Sampo arveldusarve kasutamist põhjendas Laanemets sellega, et tal on liising võetud Sampost ning see teeb tema arveldamise lihtsamaks.