Tõsisemaist seataudidest on Eesti olnud aastakümneid vaba. Horm ütles, et ei mäleta ligilähedaseltki nii kriitilist seisu. „See nüüd on esimest korda, kui võib tõesti midagi juhtuda,” sõnas Horm.

Sama murelik oli Fazenda seafarmi omanik Tiit Seiton. Seiton paigaldas juba paar nädalat tagasi sigalasse desomatid ega lase sigade ligi ühtegi võõrast inimest, kes Läti kandist tuleb.

Riik kahju ei korva

Seitoni farmis kasvab tuhatkond siga. Desomatid valmistas Seiton ise, seetõttu ei osanud ta öelda, kui palju ta katkuennetusse on investeerinud.

Horm ütles, et Atria on nüüd Läti–Eesti piirile jõudnud taudi kartuses investeerinud kümneid, kui mitte sadu tuhandeid eurosid.

Taudi vältimisele tehtavaid kulutusi riik ei kompenseeri, küll aga on lubanud kinni maksta tapetud loomad, kui taud peaks Eestit tabama. Samuti ei kompenseeri riik piiranguist tekitatud kahju.

„Mis me teha saame: limiteerida sissepääsu, paigaldada desomatid,” sõnas Horm. Katkuohu kasvades lisandus desinfektsioon territooriumile sisenevaile sõidukitele.

Mis edasi saab, oleneb sellest, kas Lätis õnnestub taudile piir panna ja kuidas Lõuna-Eestis katkuohuga hakkama saadakse.Loe pikemalt Lääne Elust.