Sealihatootjad on tänavu sattunud raskesse olukorda, sest söödateravili on eelmise aasta septembriga võrreldes kallinenud kuni 150 protsenti, samas kui sealiha kokkuostuhind pole muutunud. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda saatis aprilli keskel põllumajandusministrile kirja, milles palus kiiret abi sealihatootjate olukorra leevendamiseks. Üks võimalus on, et Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) garanteerib sealiha tootmiseks mõeldud käibelaenusid, alandades garantiitasusid, vahendab Äripäev.

"Kõik sõltub sellest, kui kallilt MES garantii annab," kommenteeris Viru Lihaühistu tegevjuht Riho Kaselo ühise laenu võimalikku taotlemist. "Kui saame garantii miinimumtasu eest, siis läheb laenutehing ilmselt käiku. Garantiitasu vähendamist on nimetatud ka riiklikuks abiks."

Igal sealihatootjal oma vajadused. MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg ütles eelmise nädala reedel, et nad on varem mõne väiksema sigala garantiitaotlust arutanud ja homme arutab nõukogu garantii andmist kahe seakasvatusfirma laenutaotlusele. "Minu teada plaanib Viru Lihaühistu laenu võtta sügisel," rääkis Rosenberg. "Me oleme Viru Lihaühistuga arutanud, kas on mõistlik, kui iga seakasvataja eraldi läheb panka ja proovib laenata väikest summat, või on hoopis targem teha ühine suur viljaost."

Rosenberg rõhutas, et MES on pangalaenu garanteerija ja selle, millal ja kui palju laenu võtta, otsustab ikka iga ettevõte ise. "Mõni sealihatootja tahab käibelaenu, mõnel on võib-olla vaja investeerimislaenu ja mõni leiab, et ei ole enam energiat või ei taha rohkem riske võtta ning lõpetab oma tegevuse."