„Kui veel 2009. aastani oli rahvusvaheliselt tegutsevate uute ettevõtete seas rohkem neid, kes tegi ülekandeid välismaale, siis praegu on ülekaalus ekspordist tulevad laekumised. Seega on rahavood hakanud liikuma Eestisse, mitte vaid makrotasandil vaid ka alustavate ettevõtete tasandil, see näitab ekspordi kandepinda,“ ütles SEB äriarenduse divisjoni direktor Mart Maasik .

Tema sõnul on teisel tegevusaastal välislaekumisi saavate uute firmade osakaal lähenemas kümnele protsendile, kui vaadata SEB toel tegevust alustavate ettevõtete käitumist.

Kui eelmise kümnendi keskel paelus alustavaid firmasid peamiselt jae- ja hulgikaubandus, siis pärast seda hakkas suurenema teenuste osakaal.

Maasiku sõnul võib ettevõtlusega alustada igal ajal, kuigi kolmandik firmaomanikest on alla 30-aastased ning vanuses 55-64 osaleb ettevõtluses alla viie protsendi. Balti riikides ja Poolas on üldse alla 30-aastaste ettevõtlusaktiivsus ELi kõrgeim ning naiste osakaal ettevõtjate seas on ELis suurim Austrias ning Eestis (Eurobaromeetri 2007. aasta andmetel).

Toomas Türnpuu ja Paul Himma loomemajanduse vallas tegutsevast firmast Stagecraft Management OÜ rääkisid, et ettevõte tegi esimesel tegevusaastal 45 protsenti käibest välisturgudel. Teatridekoratsioone ning lavatehnilisi lahendusi projekteeriv ja valmistav firma sai alguse praeguste omanike vajadusest otsida uusi väljakutseid ning tänaseks on Stagecraft Management jõuliselt kanda kinnitanud välisturgudel, eelkõige Soomes ja mujal Põhjalas. Ettevõtte juhid tõid esile, et väga tähtsat rolli mängib äri alustamisel panga paindlikkus ja oskus sobivate teenuste pakkumisel.

Ajujahi konkursi laureaat Mattias Lepp firmast Click and Grow, mis toodab elektroonilisi lillepotte, märkis et idee ning uue ettevõtteni viisid teda tagasilöögid eraettevõtluses. Lepp ütles, et uus hingamine ettevõtjana tekkis tal Ajujahi ettevõtluskonkursile tulekul ning nüüd on ta lootusrikas toote edu osas.

SEB tutvustas täna äsja turule toodud Ärikliendi Stardipaketti, mis arvestab panga väitel alustavate ettevõtete vajadustega.