„Krediidikriis avaldab väga suurt mõju Kesk- ja Ida-Euroopa SKP näitajatele. Balti riikide majanduslangused saavad olema ühed suurimad. Eesti SKP kahaneb tänavu -10% ning -2,3% järgmisel, Läti majanduslanguseks tuleb -9,5% sel aastal ning -3% järgmisel, Leedus tuleb -5,5-protsendiline majanduslangus sel aastal ning kolmeprotsendiline järgmisel," ütles SEB majandusanalüütik Ruta Eier Päevaleht Online`ile saadetud teates.

"Majanduse järsk kohanemine tuleneb sisemaise nõudluse märgatavast vähenemisest pärast eelnevat ülekuumenemist, seda eriti Lätis ning Eestis. Nii eratarbimine kui ka investeeringud langevad sel aastal märkimisväärselt. Investeeringute langusele avaldab mõju jätkuv langus ehitussektoris, mis omakorda tuleneb jätkuvast kinnisvarahindade langusest. Majapidamiste ostujõudu kärbib oluliselt järsult suurenev töötuse määr, samuti suured reaalpalga kärped. Maailmamajanduse järsk langus on avaldanud oma mõju ka ekspordile, kus 2008. aasta lõpul toimus järsk langus ning maailmamajanduse kehva olukorra tõttu näeme ekspordis jätkuvaid raskusi,“ lisas Eier.

Deflatsioonirisk on maailmas sel ja järgmisel aastal suurem kui inflatsioonirisk, seda eriti USAs. See aitab ka Balti riikide inflatsioonimääradel kiirelt alaneda, kuigi mõned administratiivsed maksutõusud Lätis ning Leedus hoiavad inflatsioonimäära seal veidi kõrgemal. 2009. aastaks prognoosib SEB inflatsioonimääraks Eestis 0,7%, Lätis ning Leedus 5% ümber. 
SEB juhatuse esimehe Ahti Asmanni sõnul on tarbijad sunnitud nii Eestis kui ka mujal maailmas lähiaastatel püksirihma pingutama, sest ostujõud ja soov tarbida on väiksemad kui viimastel aastatel tavaks.

Ettevõtete käibed kukuvad poole võrra

"Ettevõtjad peavad lähiaastatel arvestama majandusbuumi tipphetkest 40-50% väiksema käibega ja lisaks mahtude vähenemisele olema valmis oluliselt hindu langetama. Kinnisvarahinnad on juba langenud 2006. aasta alguse tasemele ning vähenevad ka käibed, kasumid ning palgad. Nõrgad kukuvad turult välja ning efektiivsed jäävad ellu," ütles Asmann.

Pärast globaalset finants- ning krediidikriisi on majandusaktiivsus kogu maailmas drastiliselt nõrgenemas. Langus on globaalse ulatusega ning vägagi sünkroniseeritud.

Kriisiga kaasneb paljudes riikides tööpuuduse järsk tõus ning ebastabiilsuse suurenemine, eriti arenevatel turgudel.

„Võrreldes novembriga on SEB oma prognoose maailmamajanduse languse sügavuse kohta veelgi allapoole korrigeerinud ning näeme varasemast aeglasemat taastumist. OECD maades kahaneb SKP sel aastal peaaegu 3% ning 2010. aastal jääb majanduskasv nullilähedaseks,“ ütles Eier.

„USA majanduslangus saab olema pärast-sõjaaegse perioodi suurim – SEB prognoos selleks aastaks on -2,6% ning 2010. aastaks ootame majanduskasvu vaid 0,6%. Eurotsooni majanduslangus saab olema sarnases ulatuses: -2,5% sel aastal ning nullilähedane järgmisel.“