„Isegi kui ametlikud näitajad ei viita veel ülekuumenemisele, on kõigis kolmes riigis juba tuttavad sümptomid taas esile kerkimas. Taaskord näeme palkade ja inflatsiooni samaaegset kiiret kasvu. Samas ei näita laenude ja kinnisvaraturg veel mingeid kõrvalekaldeid,“ lausus SEB Leedu vanemanalüütik Tadas Povilauskas.

Välisinvestorite vaatekohast lähtuvalt Balti riigid pigem üks homogeenne piirkond. Igal riigil on valitud valdkondades omad eelised, kuid nende majanduslikud probleemid on väga sarnased: vananev ühiskond, vaba tööjõud ja tootlikkus.

Kolme riigi maksusüsteemide muudatused liiguvad SEB analüütikute sõnul ühes suunas: suurem progressiivsus, uued lahendused alustavatele ettevõtetele ning aktsiisimäärade tõus.

„Maksusüsteemid on väga sarnased ja riigid püüavad üksteise parimaid lahendusi kopeerida. Arutelud maksusüsteemi progressiivsuse suurendamise üle toimuvad kõigis kolmes riigis. Samas ei ole ükski Balti riik täieulatuslikuks progressiivseks maksurežiimiks valmis. Kõik kolm Balti riiki otsivad majanduskasvu maksimeerimise võimalusi, kujundades maksusüsteemi ettevõtete vajaduste kohaselt. Tõhus ja mugav maksusüsteem on iga riigi põhielement investorite ligimeelitamisel,“ ütles SEB Läti makromajanduse ekspert Dainis Gašpuitis.