"Baasintressimäära muudatus on aidanud oluliselt vähendada laenuvõtjate maksekoormust ja eriti tunnetavad seda need laenajad, kes buumi ajal oma maksevõimet mõnevõrra üle hindasid ja on pidanud viimastel aastatel laenumaksete nimel palju pingutama.

Näiteks 128 000eurose (umbes 2 miljoni kroonise) laenu kuine annuiteetmakse oleks 2007. aasta augusti kuue kuu euribori põhjal 700 eurot, tänase baasintressimääraga arvestades vaid 425 eurot ehk 40 protsenti väiksem. Seda juhul, kui intressimarginaal on 0,6 protsent ja laenu tähtaeg 30 aastat," ütles SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas panga teates.

SEB kevadisest kodulaenusaajate uuringust selgus, et keskmiselt maksis kodulaenuga pere oma sissetulekust laenude teenindamiseks 18 protsenti. Sealjuures pidas 56 protsenti leibkondadest oma laenumaksete suurust mõistlikuks, 44 protsenti ülemäära suureks.

Selliseid kodulaenusaajaid, kes kulutasid rohkem kui poole oma sissetulekust laenude teenindamiseks, oli kevadel kolm protsenti. Kuna laenumaksed on viimase kolme kuu jooksul seoses baasintressi jätkuva langusega vähenenud, on kindlasti suurenenud nende perede osakaal, kellele laenukulud eelarves probleeme ei valmista.