„Taani hüpoteekvõlakirjade turg on suhteliselt erandlik ja üks vanemaid hüpoteekvõlakirjade turgusid kogu maailma mastaabis. Iga hüpoteeklaen konverteeritakse võlakirjaks ja sisuliselt võib iga majaomanik otsustada kuidas ta oma laenu tasub – kas teeb laenumakseid või ostab turuhinnaga samas nominaalis võlakirju.

Hüpoteekvõlakirjade emitendid kannavad laenuvõtjate krediidiriski ja investorid, nagu näiteks kõnealune SEB fond, võtavad intressiriski ning riski, et laenuvõtjad maksavad oma kohustused ennetähtaegselt tagasi - mis vähendab potentsiaalselt oodatavat kogutootlust,“ märkis uut fondi tutvustades SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.

SEB Danish Mortgage Bond Fund on madala riskitasemega fond. See on mõeldud eelkõige väiksema riskitaluvusega kliendile, kes soovib oma investeeringuid teha valitsusvõlakirjadega sarnase reitinguga, kuid pisut kõrgemat tootlust pakkuvatesse võlakirjadesse.

„Antud fondi puhul on peamiseks riskiks investeeringu seotus ühe konkreetse riigiga ehk tootluse ootused sõltuvad Taani riigi majanduse käekäigust ja väljavaadetest. Riskiks on ka see, et intressimäärade tõusu tsüklite ajal ei paku võlakirjafondid kõrgeid absoluuttootluseid,“ märkis Sven Kunsing.

Sarnaselt paljude teiste riikide kinnisvaraturgudega on ka Taani kinnisvarahinnad viimastel aastatel langenud ja trend ei ole veel murtud, kuid positiivsena võib märkida fakti, et ametlikult jälgitav 3,5 kuud viivises olevate hüpoteeklaenude maht näitab juba mõnda aega langustrendi jäädes ca 0,4 protsendi tasemele kõigist hüpoteeklaenudest.

Riigi keskmine kasutusesolevate elumajade ruutmeetri tehinguhind on viimasel ajal olnud a 1500 eurot.

Morningstar on andnud SEB Danish Mortgage Bond Fund’ile neljatärnilise reitingu viiest võimalikust, mis näitab fondi keskmisest paremat realiseerunud tootluse ja riski suhet antud fondikategoorias.

Fondi juhib pika kogemusega Kopenhaagenis paiknev meeskond, mille juhtivad liikmed omavad enam kui 25 aastast kogemust Taani võlakirjaturul.

Eestis turule toodav, Luksemburgi registris olev fond loodi rahvusvahelise müügi edendamise eesmärgil 2008. aastal. Esimese kolme tegutsemise täisaasta (2009-2011) tootlused on olnud vastavalt 5,0, 5,6 ja 8,3 protsenti.