"Valitsemistasu kaudu investeeringute mõjutamine võib mingil määral luua huvide konflikti fondivalitseja ning kliendi vahel ja see ei ole hea. SEB on seda meelt, et Eestisse investeerimine on seotud riskidega, mida suurematel turgudel sel määral ei esine, näiteks likviidsusrisk. Meil SEB-s on piisavalt heal tasemel riskijuhtimise ning huvide konfliktide välistamise praktikad, et mitte alluda sellistele mõjutustele ning investeeringute tegemisel lähtuda nüüd ja ka edaspidi ainult ühest – klientide huvidest," ütles Schamardin.

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile investeerimisfondide seaduse muudatused, millega vähendatakse II samba pensionifondide valitsemistasu piirmäära seniselt 2 protsendilt 1,2 protsendile.

Ette on aga nähtud erandid, mille eesmärk on suunata panku rohkem Eestisse investeerima. Nimelt juhul, kui pensionifond investeerib vähelikviidsetesse ja reguleerimata turul kaubeldavatesse instrumentidesse, mis praktikas hõlmavad sageli Eesti investeeringuid, rohkem kui 30 protsenti vara mahust, tekib tal võimalus kasutada senisest aeglasemat valitsemistasu vähendamist. Kui aga sellised investeeringud jäävad alla 10 protsendi pensionifondi vara mahust, langeb valitsemistasu kiiremini, kui kehtivad reeglid seda ette näevad.