"2013. aasta tulemusega võrreldav või isegi pisut suurem investeeringute maht näitab, et äriinglid on seemnefaasi ettevõtetele stabiilseks kapitaliallikaks," kommenteeris EstBANi tegevjuht Heidi Kakko. Kokku tegid EstBANi liikmed 2014. aastal 100 investeeringut 65 ettevõttesse.

“Investeeringute maht sõltub täna paljuski sellest, kui palju pakub turg investeerimisvõimalusi tugevate ja arenemisvõimeliste alustavate ettevõtete näol. Äriinglite hulgas läbiviidud küsitluse põhjal näeme, et investeeringute arv kasvas küll viiendiku võrra, aga samas vähenes keskmine investeeringu maht. See viitab mitmele asjaolule: valdav osa investeeringutest sündisid mitme äriingli sündikaadi ehk ühise investeerimise kokkuleppe tulemusena, mistõttu investeering sai olla väiksem. Teisalt osutab see äriinglite küpsusele – senisest enam tegeletakse riskide hajutamisega portfellis,” selgitas Heidi Kakko.

Rohkem kui sajast avaldusi esitanud start-up’ist pääses EstBANi liikmetele end tutvustama 53 ettevõtet, neist 25% pälvis ka äriinglite rahastuse. “Kindlasti näitab see start-up’ide kvaliteedi tõusu, aga tugevate globaalse ambitsiooniga ettevõtete pealekasv on meie jaoks alanud aastal väga kriitiline, kui tahame turgu edasi arendada,” rääkis Kakko.

Lisaks Eestile oli investeeringu taotlejaid ka USAst ja Soomest, samuti Lätist, Venemaalt ja Ukrainast. Kolmandik rahastatud ettevõtetest olid IKT-startupid, märkimisväärselt palju oli ka finantsteenustega seotud idufirmasid.

Veebruari lõpul toimunud üldkoosolekul valis EstBAN aasta äriingliks GrabCADi esimese investori Marek Kiisa. Aktiivseima äriingli tiitli pälvis Indrek Kasela.

Marek Kiisa aasta äriingliks nimetamise taga on Kakko sõnul kindlasti GrabCADi edulugu. GrabCADi müügitehing oli Eesti startup-maastikul üks möödunud aasta olulisemaid sündmusi – see on tänaseni suurim exit Eesti riskikapitali ja äriinglite jaoks. "Sellised tehingud toovad äriinglitele väärtuslikke kogemusi ja annavad hoogu juurde kogu Eesti äriinglite sektorile, mis on juba täna üks Euroopa aktiivsemaid, kui vaadata äriinglite investeeringute mahtu sisemajanduse kogutoodangu kohta, ”rääkis Kakko.

Aktiivseimaks äriingliks osutus Indrek Kasela, kes oli seotud kõige suurema hulga tehingutega. Aasta juhtingliks valiti Hardi Kampus, kelle nimele jäi kõige suurem hulk algatatud tehinguid.

Eesti Äriinglite Assotsiatsioon (EstBAN) on ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärkideks on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine. EstBANil on tänaseks 90 äriinglist liiget, kes võrgustiku toel analüüsivad ja teevad ühiselt uusi investeeringuid. EstBANi on teretulnud kõik huvilised, kes on nõus panustama aega ja raha suure kasvupotentsiaaliga, kuid samal ajal riskantsesse noortesse innovaatilistesse ettevõtetesse.

EstBANi toetajaliikmeteks on ärksad Eesti ettevõtted ja organisatsioonid: Nortal, Eesti Ekspress, Eesti Telekom, Civitta, SmartCap, Mandatum Life, Hedman Partners, Ernst&Young, Tehnopol ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid. EstBANi tegevust toetab 2014-2015 aastal ka Eesti Arengufond Startup Eesti programmi raames Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.