Halvasti paigaldatud plaadid kukuvad seinalt maha

Vannitoa või köögiseinte plaatimise juures on kõige tähtsam plaadiread korralikult loodi seada.

Plaadipunkti müügijuhi Erkki Terrase sõnul tuleb plaatide alla jääv sein põhjalikult ette valmistada. Kui plaate paigaldatakse näiteks tüüpilisse Mustamäe vannituppa, kus seinad on värvitud, tuleks sile värvikiht kõigepealt karedaks muuta. Nii jääb segu paremini aluspinna külge. Seina karestamiseks sobib jäme liivapaber, kui sellest ei piisa, võib seina kasvõi meisliga krobelisemaks toksida.

Sein tuleb katta niiskustõkkega

Kallimate plaatimissegude puhul ei ole seinte karestamine alati vajalik. Mõne segusordi abil võib uued kahhelkivid paigaldada ka otse vanade peale.

Sein tuleks enne plaatima asumist katta niiskustõkkega. Niiskustõke on vedelik, mille saab seinale pintsliga. Peale niiskuse vältimise hoiab tõke ka segu paremini seinal kinni.

Kahhelplaatide seinal loodi ajamiseks sobib Terrase sõnul kõige paremini sirgeks hööveldatud puulatt.

Latt tuleks plaaditavale seinale kinnitada nii, et selle ülemine serv oleks sama kõrgel, kui kõige alumise plaadirea ülemine äär. Latt tuleks loodida. Kui plaatida ruumi kõik seinad, tuleks latid kinnitada korraga igale seinale. Seina plaatimist alustatakse altpoolt, esimene rida tuleks panna lati järgi loodi. Lõpuks pannakse seinale kõige madalam plaadirida.

Enne plaatimist tuleks sein plaatimisseguga katta. Segu saab ühtlase kihina seinale spetsiaalse labidaga. Seina võib seguga ühekorraga katta kuni kõrgeima plaanitava plaadireani. Vanemate segude puhul tuli igale plaadile eraldi segu alla panna, sest see kuivas liiga kiiresti, ütles Terras.

Et plaadid jääksid kõik üksteisest ühekaugusele, võib kasutada spetsiaalseid plastmassist riste. Ristid on umbes kolme millimeetri jämedused ning tikutopsi pikkused. Need tuleks plaatide vahele panna nii, et iga plaadi kõik nurgad oleksid kaetud. Riste ei pea pärast segu kuivamist välja võtma.

Plaadilõikajat on targem laenutada

Seinad pole enamasti ideaalselt sirged, seega tuleb osa plaate parajaks lõigata. Plaatide lõikamiseks on spetsiaalne tööriist, mille lõikemehhanism töötab umbes samamoodi nagu klaasinuga. Plaadi saab lõikaja vahele kinnitada ning seda ohutult murda. Terrase sõnul on lõikaja liiga kallis ja spetsiifiline tööriist, et seda endale koju osta, mõistlikum oleks laenutada.

Mõnda kohta, nagu vannituppa segistite juurde tuleb teha plaadi keskele ümmargune auk. Selleks on kaks võimalikku tööriista, üks neist on spetsiaalne ümmargune lõiketera, mille võib tavalise elektridrelli külge kinnitada. Keeruliste ja ebakorrapäraste aukude tegemiseks sobib rauasae vahele tavalise lehe asemele kinnitatav spetsiaalne plaadisaag.

Plaatimissegu kuivab umbes 24 tunni jooksul. Kui segu on kuiv, tuleks plaatide vahed vuukida. See tähendab, et plaadivahedesse tuleb veel niipalju segu panna, kui mahub. See hoiab plaate paremini seina küljes kinni.

Kui äsja paigaldatud plaadid seinalt maha hakkavad kukkuma, on Terrase sõnul tavaliselt viga plaatijas. Kui plaatija on liiga palju segu korraga seinale kandnud ning viimased plaadid juba poolkuivanud segu peale pannud, on nende mahakukkumine vältimatu. Mõnikord on süüdi ka maja konstruktsioon või asukoht. Kui seinad vajuvad või pragunevad, ei seisa plaadid seal kuidagi kinni, ütles Terras. Samuti ei püsi need hästi tugeva vibratsiooniga hoonetes, näiteks raudtee ääres.

Terrase sõnul on küllalt sagedased juhud, kui inimene on kuulutustelehest endale mingi töömehe leidnud ning too pole oma tööd piisava tõsidusega võtnud. Sellisel juhul tulevad inimesed tavaliselt plaatide müüja juurde nende kvaliteedi üle kurtma. Kui korteriomanikul on aega, võiks ta ise plaatida, sest midagi üle jõu käivat selles ei ole, nentis Terras. Mingi tundmatu plaatimismeistri halvasti tehtud tööd on kindlasti kallim ja tüütum parandada.

Plaate on väga erinevates mõõtudes, alates kahe sentimeetri pikkustest ja laiustest mosaiikplaatidest ning lõpetades 25 sentimeetri pikkuste ja 40 sentimeetri kõrguste suurte plaatidega. Plaatide hinnad kõiguvad sõltuvalt tootjamaast ning suurusest 140–1500 krooni ruutmeetrilt. Terrase sõnul on enimnõutud ligi 200 krooni ruutmeetrilt maksvad kahhelplaadid. Odavam, väiksematele plaatidele sobiv plaatimissegu maksab umbes 150 krooni kott. Kotitäiest piisab 8–9 ruutmeetri seina plaatimiseks. Vanade plaatide peale sobiva segu kott maksab 250 krooni. Plaatide vahele käivad ristid maksavad 13 krooni kott, kotis on neid mitusada tükki. Plaadilõikaja laenutamine maksab sada krooni päevas. Korraliku plaatimismeistri töötasu on ligi 150 krooni ruutmeetrilt, Terrase sõnul pakuvad kahtlased töömehed tunduvalt odavamat teenust.