Piirangu kehtestamisel kaaluvad kaupmehed Rimi, Selveri ja Eesti tarbijateühistute keskühistusse kuuluvate kaupluste sulgemist alates kella 20, teatas liit.   Eesti Tarbijateühistute keskühistusse kuuluvad Maksimarketid, Konsumi ja EDU kauplused.

Liidu hinnangul ei lahenda õhtune alkoholimüügi keeld alkoholi tarbimise probleemi ning mõjutab kõige valusamini kultuurseid tarbijaid, kes on harjunud tegema sisseoste õhtusel ajal, et vältida tipptunnil tekkivaid järjekordi.

Eesti Kaupmeeste Liidu hinnangul peaks alkohoolsete jookide müügi korraldusel üle riigi lähtuma võimalikult ühtsetest printsiipidest. EKL leiab, et alkohoolsete jookide müük jaekaubanduses peaks olema lubatud aegadel, mil on avatud enamik kauplusi.

"Siinjuures kutsuvad liidu ettevõtted linnavolikogu liikmeid ja kaupmehi üles ühtlustada alkoholi lubatud müügiaega kaupluste lahtiolekuajaga ehk 22," seiasb liidu teates. 

Liidu teatel suurendab piirang oluliselt klientide hulka kauplustes tipptunnil ning toob kaasa kassajärjekordade pikenemise. "Suurenenud külastajate hulga teenindamiseks peavad kauplused korraldama ümber teenindajate töö õhtuste vahetuste arvelt, mis omakorda tingib vajaduse sulgeda kauplused õhtul vähemalt paar tundi varem," seisab kaupmeeste kirjas.

Liidu hinnangul kannatavad ümberkorralduste tõttu eelkõige igapäevaste sisseostude tegijad, samal ajal kui alkoholiprobleemiga isikud saavad alkoholi varem valmis varuda või osta seda baaridest ja restoranidest, mida linnavalitsuse poolt kavandatud piirang ei puuduta.

Kõikidele Tallinna linnavolikogus esindatud fraktsioonidele saadetud kirjas teeb EKLi juhatus pealinna volikogule ettepaneku mitte toetada Tallinna linnavalitsuse algatust keelata alates 1. juulist Tallinnas alkohoolsete jookide müük jaekaubandusvõrgus kella 20 - 8. 

"Oma avalduses räägivad kaupmehed tegelikult iseendale vastu. Minu tähelepanekute järgi on just õhtuti kella 22 ajal poodides pikad järjekorrad, aga olen veendunud, et enamus neist ostjaist ei lao oma ostukorvi alkoholi," teatas Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Savisaare sõnul käib enamus inimesi  poes pärast tööd ja seda olenemata alkoholi müügikeelust. "Üheks näiteks olid aprilli lõpupäevad, mil alkoholimüük oli üle Eesti keelatud, aga poed olid sellest hoolimata rahvast täis," lisas ta.

Savisaar soovitas kaupmeestel ja tootjatel hoopis oma pead tööle panna ja sellest keelust pigem kasu lõigata: "miks mitte hakata tootma nt alkoholivaba Vana Tallinna jooki ja seda müüa üle linna ööpäev läbi?"

Linnapea lisas, et kaupmeestel oleks aeg näidata, et ka nemad on osa sellest ühiskonnast ning võtavad kodanikena vastutuse ühiskonna paremaks muutmisel.