Senaatorid nõudsid, et presidendi esitatud 900 miljardi dollarise abipaketi eelnõu tuleb viia vastavusse rahvusvaheliste kaubanduslepingutega, mille USA on sõlminud Kanada ja Euroopa Liiduga, kirjutas BBC.

USA president Barack Obama ühtlasi käis presidendiks kandideerides välja võimaluse muuta USA, Mehhiko ja Kanada vahel sõlmitud Põhja-Ameerika vabakaubanduslepet (NAFTA). See mõte ja Obama kogu ülejäänud flirt protektsionistliku poliitikaga, et kaitsta USA majandust üleilmastumise eest, on rahutust tekitanud Mehhiko presidendis Felipe Calderon ja Kanada peaministris Stephen Harperis.

Calderon ja Harper vestlesid eile telefonitsi ja lubasid võidelda protektsionistlike meetmete vastu regioonis, uskudes, et nii on võimalik pidurdada majanduse aeglustumist, kirjutas Reuters.

Senati otsus lepitas veidi Mehhikot ja Kanadat ning USA teisi kaubanduspartnereid. USA peab vastavalt NAFTA-le ja Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ees võetud kohustustele pakkuma oma kaubanduspartneritele juurdepääsu oma riigihangete turule, samuti sarnane juurdepääs võõrriikide turgudele tagatud USA-le endale.

NAFTA sõlmiti aastal 1994, kuid selle kehtivusala on sestsaati kõvasti laiendatud. USA ametiühingud, mis kuuluvad viimased valimised võitnud demokraatide traditsiooniliste pooldajate hulka, näevad seevastu NAFTAs oma põhivaenlast, kuna vabakaubandus röövib nende meelest USA lihttööliste töökohti.