Balti riikide esindajad tõdesid Sesteri sõnul, et Balti riikide sõltuvust Vene gaasist tuleb julgeolekulistel ja majanduslikel kaalutlustel drastiliselt vähendada.

"Putini ähvardused, et sündmused Ukrainas võivad mõjutada gaasitarneid Euroopa Liidu riikidesse, näitavad taas, et Venemaa kasutab gaasi poliitilise relvana. Vastukaaluks sellele tuleb nii Baltikumil kui muul Euroopal parandada enda energiajulgeolek ja vähendada sõltuvus Vene energiakanalitest. Oleme lasknud tekkida olukorral, kus Euroopa riigid on ühendatud nabanööriga Putini gaasi ja korruptsioonihõnguliste gaasilepingutega," lausus Sester.

Sester märkis, et 20 aasta vältel on energiatarbimine kahekordistunud ja järgmise paarikümne aasta jooksul tõuseb see ilmselt veel samavõrra. Üha suureneva tarbimise taustal on tema sõnul eriti oluline leida alternatiive Vene gaasile.

"Balti riigid peaksid märksa enam panustama energiatõhususe arendamisse. Kindlasti tuleb tegelda energiaturu haavatavuse vähendamise meetmetega. Järgmine samm selle saavutamiseks saab olema piirkondlik LNG terminal. Ühtlasi tuleb parandada energiaalast koostööd kolme Balti riigi vahel," rääkis Sester.