"Kui praegu on suurusjärgus 36 erinevat äriühingut, kus riik on enamusosalusega või täisosalusega omanik või osanik, siis on näha, et lähima viie aasta jooksul see arv võiks väheneda suurusjärgus 20 firmani," rääkis Sester kolmapäeval ajakirjanikele.

Osaliselt on see protsess juba käima läinud - näiteks on lõpujärgus AS Andmevara müügiprotsess ning käimas on ASi Metsataim konsolideerimine RMKga. Ühtlasi on rahandusministeeriumis laual ASi Levira küsimus. "Need on teemad, millega võiks ja peaks lähiajal tegelema," märkis Sester

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Kristen Michal ütles aasta alguses, et eraturu kaasamist kaalutakse eelkõige Omnivas, AS-is Eesti Teed, AS-is Metrosert ja AS-is Teede Tehnokeskus. Eesti Energia erastamist Michal mõistlikuks ei pea.

Täpsemalt milliseid ettevõtteid lähiajal konsolideerumine, likvideerimine või erastamine ootab, Sester ei maininud. "Iga firma osas on vaja kabinetis eraldi arutada ja võtta lõplik otsus vastu," märkis ta.

Eestis on hetkel kokku 36 riigiettevõtet, neist 20 kuulub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse ja 16 on rahandusministeeriumi haldusalas.