Shellil on USA-s ka oma põlevkividivisjon, kus töötab üle 400 inimese, kellest kolmesajal on doktorikraad. Seda on rohkem, kui Eestis kütuse- ja põlevkiviinsenere kokku.

Põhjustest rääkides on Shell kidakeelne, aga siiski koorub välja kolm peamist põhjust: ei tasu ära võrreldes teiste kütuseprojektidega, Shellil on paremad alternatiivsed arengusuunad (kildagaas, kildaõli, maagaasi veeldamine)ja president Barack Obama administratsioon ei poolda USA-s traditsioonilist põlevkivitööstust.

USA rahvusliku põlevkiviuuringute assotsiatsiooni esindaja Glenn Vawter nentis, et on äärmiselt heidutav näha Shelli piirkonnast lõplikult lahkumas, kuna Shell on sealkandis tegutsenud paarkümmend aastat, kirjutab Colorado osariigi väljaanne The Daily Sentinel.

"Kas see tähendab tõepoolest surmahoopi ka Utah`s ja Colorado teistes piirkondades käivatele põlevkiviuuringutele, on veel vara öelda. Ootame ja vaatame," muretses Vawter.

Chevron taandus põlevkiviärist juba mullu

Chevron loobus Colorados, Rio Blanco maakonnas juba eelmisel aastal põlevkivi teadus- ja arendustegevusest, kuna teatas, et soovib keskenduda "prioriteetsematele" energiavaldkondadele.

Shelli pressiesindaja Carolyn Tucker ütles, et Shell alustas USA-s põlevkiviuuringuid juba 1981. aastal. "Plaanime Colorado põlevkiviuuringutest väljuda keskendumaks muudele energiavaldkondadele meie üleilmses portfellis," märkis Tucker ajalehele saadetud elektronkirjas.

Ta lisas, et Shelli palgal oli Rio Blancos 10-50 inimest, inimeste arv sõltus parasjagu käsil olnud arendus- ja uuringutöö aktiivsusest. "Me ei lahku USA-st kiiresti," lisas pressišeff.

Rio Blanco tahab tubli Enefiti juurde tee rajada

Täpselt teispool Colorado osariigi piiri toimetab Utah`s Enefit American Oil ehk Eesti Energia. Rio Blanco maakonna juht Jeff Eskelson ütles, et praegu on energeetikasektori jaoks raske aeg, mistõttu teda Shelli otsus ei üllata. Pealegi ei loonud Shell oma sealoleku aja jooksul kuigipalju uusi töökohti.

"Kuid siiski, kasvõi üks töökoht, mille kaotame, on meie jaoks raske hoop," märkis Eskelson. Eskelsoni sõnul on Eesti Energia Enefiti projekt teispool osariigi piiri, Utah`s sedavõrd edukas, et Rio Blanco maakond püüab leida viisi, kuidas ehitada sinna tee, kuna sinna luuakse töökohti.

Ka USA rahvusliku põlevkiviuuringute assotsiatsiooni esindaja Glenn Vawter tunnustab Eesti Energia tegemisi Utah`s. "Paistab, et põlevkiviõli tootmise tulevik on praegu osariigi piiri taga Utah`s," kiitis Vawter.