"Lahja alkoholi aktsiis on pikalt väga madal olnud ja avalikkus ei tea ja ei usu ikka veel, et lahja alkoholi aktsiisi saaks vabalt ja ohutult tõsta nii palju, et sellest laekuv võiks olla oluline panus katteallikate hulgas ning oluliselt vähendada kütuseaktsiisi nii suure tõstmise vajalikkust," teatas sihtasutuse asutaja Riina Raudne.

"Riigieelarve katteallikate kaalumise protsessis on viimastel nädalatel alkoholi- ja tubakaaktsiiside kiirendatud tõstmine jälle päevakorda tõusnud. Selle asemel, et tõsta kõikide alkoholiliikide aktsiise vähesel määral ja võrdselt 5%, toome välja argumendid, miks kasutada praegust katteallikakriisi ka võimalusena astuda otsustavaid samme alkoholiprobleemi lahendamiseks Eestis. Teeme ettepaneku tõsta lahja alkoholi aktsiisi praeguselt madalalt baasmääralt sellise tasemeni, kus edasised aktsiisitõusud mõjutaksid hinda ja lahja alkoholi tarbimist," lisas Raudne.

Arvutused on teinud Terve Eesti Sihtasutus, need on kontrollitud alkoholipoliitika ja aktsiisiteemadega kokku puutuvate ametnike ja spetsialistidega.