Väljavõtted intervjuust:

President saab peale ametipalga lähemal kolmel aastal igas kuus Euroopa kontrollikojast 12 000 eurot n-ö üleminekutoetust. Arenenud maailmas on tava, et suure sissetulekuga kõrgel ametipostil olevad isikud annetavad osa sissetulekust heategevuseks. Ka teie avasite koos abikaasa Kristiga Eesti Rahvuskultuuri Fondi juures omanimelise fondi, kust olete tänaseks 160 000 euro eest toetanud Eesti teatrit ja teatritegelasi. Miks?

See on üks mu põhimõtteid: kui oled rikas, pead annetama. Pead kümnendiku sissetulekust ühiskonnale tagasi andma. Ameerikas näiteks on heategevuslikus korras annetamine tähtis kultuuri osa. Eestiski on jõukaid inimesi, kes annetavad pidevalt. Ka Kersti Kaljulaid jõuab veel.

Presidendi kulud on praegu rahvale nagu punane rätik härjale. Mida oleksite teie Toomas Hendrik Ilvese asemel teinud Ärma talule antud EAS-i toetusrahaga?

Olen püüdnud alati isiklikku ja riigi raha paaniliselt lahus hoida. Juba algul oleks pidanud kõik olema korraldatud nii, et sellist segadust ei tekiks. Kui kuulsin Ilvese presidendiks saades poole kõrvaga seda Ärma lugu, oli mulle kohe selge, et see läheb lõpuks jamaks. Ja läkski.

Nüüd on president Ilvese maine tugevasti kannatada saanud. Mida oleksite teie sellises olukorras teinud?

Ütlen veel kord, et ma ei oleks lasknud sellisel olukorral tekkida.

Aga praeguses olukorras oleksin selle raha tagasi maksnud. Ilma pikema jututa.