Sillamäele tsemenditehase rajamiseks projekteerimistingimuste taotluse esitanud ettevõte kuulub hispaania päritolu gruppi Essentium, mis kavandab ka Türki kahte tsemenditehast.

Kui Türgis on mõlema, plaanikohaselt juba 2011. aastal tootmist alustava tehase võimsus kaks miljonit tonni aastas, siis Eestis soovitakse alustada keskkonnamõjude hindamist kuni poole miljoni tonnise võimsusega tehase ehitamiseks.

Essentium Cement Eesti OÜ puhkusel viibiv juht Francisco Perez Rodenes ei olnud sel nädalal kättesaadav. Firma esitatud taotluse põhjal on teada, et Sillamäe sadama territooriumile kavandatava terminali ja tehase päevane võimsus on kuni 500 tonni tsementi.

Sillamäe abilinnapea Aleksandr Kanevi sõnul tuleb esmalt oodata ära keskkonnamõjude hindamise tulemused. Samal ajal pidas ta Sillamäe sadama tehnilistele võimalustele viidates kohta tehase jaoks heaks.

„Siin neile turgu küll ei ole,” jääb Sillamäest vaid 80 kilomeetri kaugusel tegutseva AS-i Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein Eesti turu võimaluste suhtes skeptiliseks. Tema sõnul on sel aastal ehitusturg kukkunud kõigi naabrite juures, mistõttu peavad paljud töötama vähendatud võimsusega. „Sama lugu on igal pool: Soomes, Rootsis, Norras, Lätis, Leedus ja Venemaal,” loetleb ta.

Tsemendi ületootmine

Einsteini hinnangul toodetakse seetõttu tänavu regioonis üks kuni kaks miljonit tonni enam, kui vaja. Kunda tehase enese täisvõimsus ulatub 1,4 miljoni tonnini aastas, peale tsemendi müüakse klinkrit, mis on tsemendi üks tooraine. Toodangust umbes pool müüakse lähinaabritele. Peale Eesti müüakse Kundas valmistatud tsementi Soomes ja Lätis, augustis-septembris on loota uusi tellimusi ka Vene turult. 

Oma tsemenditootmine on olemas igas Balti riigis. Aastas kuni poole miljoni tonni tsemendi tootmise võimalusi otsiv Essentium Cement Eesti oleks võrreldav praeguse Läti tehasega. Einsteini sõnul on aga Läti naabritel kavas suurendada tehase võimsust 1,5 miljoni tonnini aastas. „Maailmas on paremaid kohti, kus toota,” tõdeb ta Essentiumi plaane hinnates.

Investeering võib ulatuda kolme miljardini

•• Essentiumi kahe Türki rajatava tehase investeeringuks teatas Turkis Daily News aasta tagasi kuni 400 miljonit eurot (6,3 miljardit krooni). Peale Türgi loodetakse kasutada sealset asukohta ka Venemaa ja Iraagi varustamiseks tsemendiga.

•• Tehaste koguvõimsusega võrreldes kaheksa korda väiksema võimsusega Sillamäe tehase puhul ei saa arvestada siiski lihtsat jagamistehet, sest tehas vajab enese ümber ka olulist infrastruktuuri.

•• Sillamäe linnavalitsusele esitatud eskiisprojekti kohaselt kavandab arendaja peale tsemenditehase ja terminali ka raudteejaamast kolme juurdesõidutee ehitamist (pikkustega 190, 310 ja 50 meetrit) ning saja meetri pikkuse laadimisfrondi rajamist.

•• AS-i Kunda Nordic Tsement tegevdirektori Meelis Einsteini sõnul on kolm korda suurema Läti tehase maksumus 250 miljonit eurot (3,9 miljardit krooni), kuid koos vajalike lisade rajamisega võib kujuneda ka Sillamäe tsemenditehase hinnaks 2,3 kuni 3,1 miljardit krooni. „Kindlasti on vajalik juurdepääs merele ja raudtee olemasolu.”