Kuidas näete haruldaste muldmetallide turu arengut lähima 5-10 aasta jooksul?

Naftahinna tõusu, naftariikide ebastabiilsuse ning kasvava arusaama tõttu, et me elame piiratud ressurssidega, pöördub maailm jätkusuutlikemate tehnoloogiate poole ning kõik need tehnoloogiad kasutavad märkismisväärses koguses lantanoide (elemendid 57-71 - toim). Ma loodan näha, et lantanoide hakatakse ka kasutama kõrgema lisandväärtusega toodetes. Kui me räägime Molycorp Silmetist, siis me ei saa mõistagi rääkida vaid ühe grupi elementidest, kuna me toodame ka nioobium- ning tantaaliumtooteid, mis pole strateegiliselt vähemtähtsad lantanoididest. Nõudlus nende järele kasvab iga aastaga elektroonikas, elektritootmises, meditsiiniseadmetes, kosmosetööstuses ja mujal.

Kuidas muutub Hiina tooraine strateegia seoses väljaspool Hiinat käiku pandavate uute kaevanduste/tehaste arendamisega?

See on miski, mida vaid hiinlased teavad. Hiina valitsus on tuntud omaenda plaanide poolest, mida ei jagata enne kui õige aeg on. Siiski tuleb meeles pidada, et Hiinas elab enam kui miljard inimest ning sisenõudlus kasvab järsult. Hiina valitsus tahab enne eksportimist kindel olla, et neil on küllalt toormet sisenõudluse jaoks.

Kas "kosilasi" Silmetile Hiinast ei tulnud?

Oli mitmeid "kosilasi", kes tahtsid Silmetit osta, kuid aktsionärid tahtsid partnerit, kellel oleks lisaks rahale ka strateegia. Kuna Silmeti peamine raskus oli stabiilse toorainevaru puudus, mõistsid aktsionärid, et see on midagi, mida Molycorp saab anda ja mis õigustaks investeeringuid tehases.

Mida arvate ideest kolida Molycorp-Silmeti peakorter Eestisse investeeringute tootluse suurendamiseks (Eestis maksustatakse ettevõtluskasumit teadupärast dividendide väljamaksmisel, mitte kasumi tekkimisel). Mõistan, et tegemist on küsimusega, mille otsustab juhatus, seega küsin nii - kuidas vastaksite, kui teil oleks juhatuse toetus?

Molycorp Silmeti peakorter on Eestis. Emaettevõtte peakorter jääb USAsse, kuna nad on USA börsil noteeritud ja töötavad koos USA valitsusega eriprojektide kallal, mis sisaldavad lantaniide. Ma usun, et Molycorp Silmet on väärtusahelas kõrgel kohal, kuna peale hüdrometallurgiaprotsesside oleme võimelised tootma paljusid kõrge lisandväärtusega tooteid. Just need tooted võimaldavad meil palgata rohkem spetsialiste ning töötada tihedamas koostöös Eesti ülikoolidega.

Mida arvate ideest Molycorp-Silmet ka Tallinna börsile viia (Tallinna turul tegutsevad nii kohalikud kui ka rahakad Skandinaavia pensionifondid, seega potentsiaalseid investoreid peaks jaguma)?

Ma ei arva, et Molycorp kaalub Molycorp Silmeti börsileviimist lähitulevikus.

Kas peate Silmeti seniseid püüdlusi keskkonna säästmise alla piisavaks? Kui mitte, siis mida kavatsete selle osas ette võtta?

Molycorp Silmetil on olemas kõik edukaks tegevuseks vajalikud load. Kui otsustame suurendada mahtusid või toota midagi, mille jaoks meil hetkel luba puudub, siis teeme kindlasti kindlaks, et kasutame parimaid tehnoloogiaid.

Silmetis ja Sillamäel on väga palju investeerinud keskkonnakaitsesse. Kõige suurem projekt on olnud muidugi jäätmehoidla katmine, mida teostati koos põhjamaade ja Eesti riigiga ja nende finantseerimise. Lisaks sellele on Silmet vahetanud ca viis aastat tagasi toorme ja läinud üle jäätmeteta tootmisele. Silmetis oli seoses keskkonnakaitsega kolm probleemi.

1. RE tootmisel kasuatavatest reagentidest tulenev N (lämmastik). Praegu toodetakse sellest vedelväetisi täpselt sama tehnoloogiat kasutab Prantsuse Rhodia.

2. RM tootmisest tulev F (floriid). Sellest toodetakse ammooniumbifloriidi, mida müüakse Euroopa turgudel ja mujal.

3. Radioaktiivsus. Silmet vahetas viis aastat tagasi toorme. Radiaktiivsed RE kloriidid puhaste karbonaatide vastu, ning Ta, Nb tootmisel hakkas kasutama FeNbTa alloyd. Lisaks sellele kontsentreeritakse U ja Th ja paigutatakse spetsiaalsesse jääkide lattu, kust edasi läheb ta toormena kasutusse.

Kui ma korrektselt aru sain, siis toimus müük tänu faktile, et toorainepuudus pani tungivale kasvuvajadusele jala ette. Mis saab Silmeti tegevuskavast ja inimestest?

Nüüd, kus Silmet on võimeline tootma rohkem, muudab see ettevõtte investeeringute jaoks vaid atraktiivsemaks. Molycorp on huvitatud Sillamäel asuvast teadmistebaasist ning seda kasutadades saab lisada väärtust tehases toodetavatele elementidele.

Vähi lubas, et tõstab töölistel palku, aga tegelikult maksis vaid lisatasusid mida võib igal ajal kas vähendada või hoopis mitte maksta. Põhipalk on töölistel ikka väga väike. Kas tööliste palgad tõusevad?

Esimesest jaanuarist 2011 tõusis vabrikutööliste põhipalk viiendiku võrra. Ma kardan, et teil on vale informatsioon.

Miks müüdi ettevõtte aktsiad, kui oli vajadus tooraine järele. Terve mõistus ütleb, et oleks tulnud see tooraine osta, mitte müüa ettevõte maha?

Peale kõnelusi leidsid ettevõtete omanikud, et kompaniide vahel oli märkimisväärne sünergia, mis võib ühinemisel kasuks tulla. Ettevõtted üritavad integreerida vertikaalselt, kasutamaks ära kogu grupi lisandväärtus. Kui ettevõte on omaette, puudub võitlusel mõte, pigem on kasulik leida ahelas õige nišš, liituda ahelaga ning alustada väärtuse lisamist.

Kumb alustas läbirääkimisi, kas Molycorp või Silmet?

Peale seda, kui Silmet Group ostis Zimali käest aktsiad tagasi (detsembris 2010 - toim) algasid uue strateegilise partneri otsingud.

Millised muudatusi see üleminek Silmetisse toob?

Rohkem stabiilsust, rohkem tööd, rohkem investeerimisvõimalusi, rohkem töökohti.

David O'Brock on Lembit Kaljuvee väimees.

Jah, ma olen Lembit Kaljuvee väimees. Armusin tema tütresse oma esimese reisi ajal Eestisse aastal 1994. Tänu tema armastusele Virumaa vastu sai ka minust selle "patrioot" ning peale siia kolimist aastal 1998 olen teinud regiooni jaoks kõik, mis minu võimuses.