Eesti firma Articer kavatseb hakata Pärnu lähedal Sindis tööstuslikult kasvatama kauplustes haruldaseks muutunud vääriskala siiga. Kui kooskõlastuste hankimine takistusi ette ei veereta, peaks kalakasvandus tööd alustama tuleval aastal.

Kasvanduse aastaseks tootmismahuks plaanitakse 55 tonni, mida on umbes kaks korda rohkem, kui viimastel aastatel Eesti rannikumerest on püütud.

“Algul kaalusime vikerforelli kasvatamist, aga sel alal on konkurente palju. Siiaga ei tegele aga Eestis keegi, samal ajal kui Soomes kasvatatakse seda 1500 tonni aastas,” lausus Articeri tegevjuht Henno Rämmel. Noored siiad tuuaksegi Sinti Soomest.

Kui palju kala kaupluses maksma hakkab, seda Rämmel veel arvata ei osanud. “Mina olen viimaste aastate jooksul siiga ainult korra poes müügil näinud. Siia hinnaklass on üldiselt tsipa kõrgem kui vikerforellil,” märkis ta.

Kalakasvandusse kavatseb Articer Rämmeli sõnul investeerida umbes 20 miljonit krooni. Basseini maht on 1500 kuupmeetrit ning puurkaevust võetav vesi juhitakse pärast kasvanduse läbimist Pärnu jõkke.

Merisiig kuulub lõheliste sugukonda, mille alamliiki leidub ka Peipsi järves. Seda on tänavu lubatud püüda vaid seitse tonni.