Singapur plaanib vähendada sularaha ja pangatšekkide rolli majanduses meelitades panku üle minema digimaksetele, ütles Singapuri keskpanga üks juhtidest.

„Tarbijad kasutavad makseteks sularaha,“ ütles Singapuri keskpanga tegevdirektor Ravi Menon. „Ärid kasutavad arveldusteks suhteliselt palju pangatšekke.“

Menon võrdles, et Rootsis moodustab käibel olev sularaha vaid 2% majanduse kogutoodangust, kuid Singapuris on see näitaja 8,8%, kirjutab Bloomberg.

2014. aastal kirjutati Singapuris välja keskmiselt 12,7 tšekki inimese kohta. Rootsis ei kirjutatud välja praktiliselt ühtegi tšekki inimese kohta. See tšekimajandamine läheb Singapurile aastas maksma umbes 1,5 miljardit USA dollarit.

Singapur pürgib Aasia finantstehnoloogia keskuseks, et tugevdada majandust ja luua töökohti.

Menon ütles, et keskpank palub pankadel lasta kogu sularaha ja tšekimaksete kulu tasuda klientidel, et need läheksid üle digimaksetele.

Singapur, Soome, USA, Rootsi ja Suurbritannia majandused on enim valmis digimakseteks, arvestades mobiiltelefonide sagedat kasutust ja pangateenuste arengut, kirjutas Citigroup analüüsis. Apple tõi Singapuri turule aprillis mobiilimaksete teenuse Apple Pay. Samsung järgnes Apple’ile kaks kuud hiljem.