Elroy Dimson, Paul Marsh ja Mike Staunton London Business Schoolis uurisid aktsiaturgude pikaajalisi tootlusi ja tõid välja, et eri sektoritesse investeerimisel on oluline vahe. Tasub hästi valida.

Alates 1900. aastast on iseäranis hästi USAs raha kasvanud tubakatööstuse aktsiates. Läinud sajandi algul investeeritud üks dollar kasvanuks seal 6,3 miljoniks dollariks (täpsemalt 6 280 237 dollariks). See teeb keskmiseks aastaseks tootluseks 14,6%, seisab Šveitsi suurpanga Credit Suisse’i investeerimistootluste aastaraamatus. Ehk teiste inimeste pahe ehk suitsetamise pealt oleks saanud väga rikkalikult teenida.

Tulemus on üle 5000 korra parem, kui halvimasse tööstusharusse raha paigutades. Halvim oli laevaehitus ja laevandus, mis kasvatas dollari kõigest 1225 dollariks, mis teeb keskmiseks aastatootluseks tagasihoidlikud 6,4%. Neid sektoreid ei arvestatud, mis on tekkinud hiljem nagu ka neid, mis hääbusid enne kaasaaega.

Kogu USA aktsiaturu selle aja keskmine aastatootlus on 9,6%, mis tähendaks, et 1 dollar oleks seal kasvanud 2014. aasta lõpuks 38 255 dollariks.

Nende ilusate numbritega on üks häda. Et sellest oleks saanud nii pika aja jooksul kasu, oleks pidanud lahendama pärandamise probleemid sedasi, et järeltulevad põlved ei oleks investeeringut laiaks löönud seda müües ja raha ära kulutades. Kahjuks ei ole eestlased just väga usinad pärandamise planeerijad, selgus hiljutisest SEB tehtud Balti kodumajapidamiste küsitlusest.