Kapitaliturg pakub palju võimalusi

EKSPERT

SIGNE SANDALANE

Kapitali liikumist piiravate seaduste puudumine on nii mõneski meist tekitanud soovi proovida õnne arenenud kapitaliturgudel, mis pakuvad tohutu hulga võimalusi. Seepärast tuleb välismaale investeerimist põhjalikult kaaluda.

üksikinvestori võib segadusse viia finantsnõustajate ja maaklerite suur hulk. üldjuhul on vahendajaid kaht liiki: ühed, kes müüvad mingi kindla ettevõtte investeerimistooteid, ning teisalt sõltumatud finantsnõustajad, kelleks võib olla börsimaakler, kindlustusmaakler või konsultatsioonifirma. Parima soovituse raha paigutamiseks saab klient just viimastelt.

Väärtpaberid pangahoiusest tulusamad

Tuleb meeles pidama, et nõustajad ja maaklerid ei ole vaatamata oma abivalmidusele meie omakasupüüdmatud sõbrad. Kuna maaklerid soovivad kliendile nõu andes endale kasumit teenida, tuleb nendega sõlmitavad teeninduslepingud enne allakirjutamist väga tähelepanelikult läbi lugeda. Kui lepingus tundub mõni punkt vampiirlik olevat, võiks koostööst loobuda ja uue maakleri otsida.

Teenustasud sõltuvad sellest, kas maaklerile antakse üksnes tehingute sooritamise korraldusi, küsitakse konsultatsioone või usaldatakse raha käsutamine täielikult tema hoolde. Kunagi ei ole üleliigne tutvuda nõustaja või maakleri mainega ja veenduda selles, et ta on registreeritud väärtpaberiturgu reguleerivates instantsides.

üldjuhul peaks investor täpselt teadma, mis eesmärgiga ja kui pikaks ajaks ta investeerib. See teeb suhtlemise maakleriga lihtsamaks ning lubab oodata paremat tulemust.

Tavaliselt seab investor eesmärgiks kapitali kasvu või pideva tulu saamise olemasolevalt kapitalilt. Viimasel juhul tuleks raha paigutada võimalikult turvaliselt, sest suuri kapitalikahjusid on raske kiiresti korvata.

Väärtpaberitesse investeerides on lootust saada suuremat kasumit kui raha ilma suurema riskita pangahoiusele pannes. Isegi fikseeritud intressimääraga tähtajalise deposiidi korral tuleb arvestada võimaliku kahjuga rahaturu intressimäärade tõusu läbi. Rahaturu intressimäärade languse puhul oleks selline paigutus loomulikult kasulik.

Aktiivsel aktsiaturul võib uustulnuka segadusse ajada aktsiate rohkus ja nende hinna pidev kõikumine. Lihtinvestor peab meeles pidama, et eelkõige määrab mingi väärtpaberi hinna nõudmine ja pakkumine turul. See toetub küll antud riigi poliitilisele ja majanduslikule olukorrale ning firma finantsnäitajatele, kuid on suuresti juhitud ka investorite meeleolust ja subjektiivsest arvamusest. Vahel mõjutab seda ka tõeline massipsühhoos või lihtsalt suurte spekulantide taktika.

Väiksem summa sobib investeerimisfondi

Aktsia ei ole odava väljamüügi artikkel kaubamajas. Ebaolulistesse kursimuutustesse, eriti langustesse, peaks suhtuma kainelt. End üldisest buumist kaasa haarata lasta pole mõtet, kuna see ei pruugi olla loogilises seoses firma tegeliku seisundiga.

Kõige turvalisem ost algajale investorile oleksid pikka aega paremikus püsinud aktsiaid ehk blue chipsid. Need reeglina väga likviidsed aktsiad on head ka seetõttu, et neid saab maakleritelt madalama vahendustasuga kui vähem kaubeldavaid aktsiaid.

Hasartsed investorid peavad arvestama sellega, et aktiivne väärtpaberite ost-müük on komisjonitasu silmas pidades üsna kallis lõbu. Enamjaolt on see Eesti investorile ebasobiv ka suure vahemaa ja infonappuse tõttu.

Kui üleliigset raha on üksnes saja krooni krooni ringis, on mugav ja rahulik paigutada see mingisse investeerimisfondi. Lääneriikides on nende tegevus hästi reguleeritud ja seni ei ole nendega midagi skandaalset juhtunud.

Fonde on väga erinevaid ja peaaegu igasugusele riski-, väärtpaberi liigi või regioonieelistusele. Tihtipeale on fondifirmad loonud eraldi blue chipside või riigi võlakirjade fondi, hulgaliselt pakutakse ka aktsiaindeksitega seotud fonde.

Enne välismaale investeerimist peaks omandama väärtpaberituruga seotud mõisted ning tutvuma erinevate maade maksupoliitika ja suhtumisega väliskapitali.

Kapitaliturgude ülesehitusest tingitult saab väikeinvestor seal harva püstirikkaks. Seda takistavaid inflatsioon, maksud ning intressimäärade ja valuutakursside muutumine.

Samuti on väikeinvestorile info raskemini kättesaadav ning tal on vähem kogemusi ja raha. Nende miinuste korvamiseks tuleb hästi ära kasutada väheseid väikeinvestori eeliseid - eelkõige võimalust kiirelt reageerida turu muutustele.