"Kõige rohkem kannatavad sanktsioonide tõttu piima-, kala- ja lihatööstused. Piimatoodete eksport on kõige suurem, ligi 30 protsenti," kommenteeris Potisepp Delfile Venemaa järjekordset sanktsioonidega ähvardamist, seekord Ukraina kriisiga seoses.

Potisepa sõnul on Eesti toidutööstuse jaoks Venemaa turg siiski ahvatlev ning tootjate ootused vaatamata mitmetele santsioonidele siiski kõrged. "Venemaal on väga suur tarbijaskond ning vene tarbija mäletab ja hindab kõrgelt Eesti piima- ja lihatooteid," rääkis Potisepp.

Potisepa sõnul on keeruline arvata, kui kaua selline olukord võib kesta ning lisas, et Venemaa ise oma rahvast ära ei toida. "Venemaa on lähituruna meile väga tähtis, kuid samas me teame, et idaturg on riskantne," rääkis Potisepp.

Potisepp meenutas, et ka 90-ndate lõpus oli Venemaa poolt piirangute osas suuri tagasilööke Eesti toidutööstusele. See muutis ettevõtted ettevaatlikumaks.

"Ettevõtted on püüdnud hajutada oma riske, nad on järjest otsinud ja leidnud Skandinaaviasse ja Lääne-Euroopa riikidesse ekspordivõimalusi. Samas on seal ka konkurents tunduvalt suurem, mitte keegi ei oota seal meie tooteid. Heaoluriikides on raske nende jaoks võõraid tooteid turule tuua, Eesti ei jõua tooteid nii turundada nagu vaja, see nõuaks miljoneid eurosid. Peaks leidma müügikohas, kus meie tooteid hinnatakse, näiteks Soomega on meil maitse-eelistused sarnased," leiab Potisepp.

Riskidest rääkides lisas Potisepp ka seda, et ligi kolmandik toorpiimast eksporditakse Leetu, mis on aga topeltturvarisk. "Kui Leedu toodetele kehtestatakse piirangud, siis iga riigi ettevõtted vaatavad ikka seda, kuidas oma töötlejaid aidata," sõnas Potisepp.

"Põllumehed on rahul, et toorpiima hind on Euroopa Liidu keskmisel tasemel. Samas, kui tagasilöök hakkab tulema näiteks toorpiima pealt Leedust ja Eesti tööstuste poolt, kelle suur osa piimatoodetest eksporditakse Venemaale, siis võivad põllumehed sattuda ikka väga täbarasse olukorda. Tuleks muuta ka põllumeeste suhtumist, et tööstusi on põllumeestele kui tooraine tootjatele vaja," leiab Potisepp.