"Leedu on üldse palju suurem eksportija kui Eesti ning Venemaa turg on neile oluline. Selles osas võib tagasilöök nende tootjatele olla tuntav, mis võib avaldada meile mitmekülgset mõju," kommenteeris toiduliidu juht.

"Ühest küljest võib olla võimalus meie tootjatele suuremateks tellimusteks, kuid see pole kindel, sest Venemaa võib puuduva sisse osta ka mujalt. Paraku näen siin ohuna hoopiski seda Eestile, et toorpiim, mida üle 15 protsendi Eesti toorpiima mahust toorpiimana Leetu müüdi, võib hakata jääma Eestisse."

Piimaooteid valmistada poleks kodumaisele piimatööstusele probleem, küll aga toodetele turu leidmine. Tarbijaid selline situatsioon muidugi hoopis rõõmustaks, sest piimatoodete üleküllus toob tõenäoliselt kaasa piimatoodete hinna alanemise Eesti siseturul.

"Praegu on veel väga raske ennustada ja näha ette, mis tegelikult juhtuma hakkab ja pigem loota probleemile kiire lahenduse leidmisele Venemaa ja Leedu pooltelt," nentis Potisepp ja lisas, et majandus-poliitiliselt oleks see parim võimalik samm ka Eestile.

Venemaa on olnud ja ilmselt ka jääb Potisepa hinnangul Eesti tootjatele tähtsaks ekspordi partnermaaks. Kuigi eelmisel aastal oli eksport Venemaale praktiliselt samal tasemel, mis Soomegi.

"Venemaal on väga suur tarbijaskond, kes hindavad Eesti tooteid, eriti piimatooteid kõrgelt," sõnas Potisepp. "Samas on Venemaa turuga alati olnud suured riskid – seda on meile minevik õpetanud ja ettevõtjad kalkuleerivad selle juba tehingutesse. Seetõttu püütakse riske hajutada erinevate ekspordimaade leidmisega, mis on Eesti tootjatel väga hästi õnnestunud."

Toiduliidu juht lisas, et ilmselt võtab veidi veel aega, enne kui Venemaa kõike WTO-ga seonduvat suudab arvestama hakata ja ka võetud kohustusi täidab.

Euroopa Komisjon saatis täna Moskvasse delegatsiooni nõudmaks selgitusi Leedu piimatoodetele kehtestatud impordikeelu osas. Venemaa kehtestas keelu esmaspäeval ning põhjendas seda nõrgenenud kvaliteedikontrolliga.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ja välisminister Linas Linkevičius näevad Venemaa otsuse taga laiemat strateegiat avaldada survet Euroopa Liidu idapartnerlusega seotud riikidele.