Maxima Grupe, nagu ka rahvusvaheline Euroapteegi kett, kuulub läbi haldusfirma Vilniaus Prekyba kümnekonnale Leedu ettevõtjale.

Nerijus Numavičius, kellele kuulub kaks kolmandikku Vilniaus Prekyba aktsiatest, on sellest investorite grupist kõige silmapaistvam, tema varandust hinnatakse Leedu suurimaks - rohkem kui miljardi euro suuruseks.

Leedulaste läbi aegade edukaima äriimpeeriumi taga seisab keerukas haldusfirmade süsteem. Kui sageli peitub emaettevõtte välismaale viimise taga soov lõigata kasu erinetavetst maksusüsteemidest, siis pole välistatud, et see asjaolu mängib rolli ka Nerijus Numavičiuse firma Eestisse toomisel.

Kuid tõenäoliselt on Maarjamaale kolimise taga hoopis Vilniaus Prekyba aktsionäride omavahelised vastuolud.

Kui Maxima Grupe teatas mullu suvel, et kavatseb asutada Mart Inn nimelise kaubandusketi oma naaberriigis Valgevenes ja registreeris seal maximabelaus.by, ujusid päevavalge erimeelsused.

Üks Maxima esindajatest lükkas ümber laienemise väited ning isegi kinnitas, et nende esitlejatel pole ettevõttega enam mingisugust pistmist.

Seejärel ilmnesid kuuldused, et Vilniaus Prekyba kümne põhiaktsionäri read hõrenesid.

Praegu kuulub see firma seitsmele leedulasele: Nerijus Numavičius, Žilvinas Marcinkevičius, Mindaugas Marcinkevičius, Ignas Staškevičius, Gintaras Marcinkevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Vladas Numavičius.

Leedu Delfist ilmneb, et tõenäoliselt said erimeelsused alguse juba mitu aastat varem toimunud omandi ümbermängimistega, sest endine äripartner, Floridas elutsev Julius Numavičius nõudis Nerijus Numavičiuse varade arestimist ligi 9 miljoni euro väärtuses, et tagada 120 miljoni euro suurust nõuet. Möödunud teisipäeval otsustas Vilniuse ringkonnakohus, et miljardäri vara pole vaja arestida, sest ta suudab kohtuvaidluse kaotamise korral nõutud summa ilma varale seatud piiranguteta ära maksta.

Hagis väidetakse, et Vilniaus Prekyba sõlmis 2010 aastal fiktiivse tehingu, kinkides mitme omavahel seotud ettevõtte aktsiaid Julius Numavičiuse isale Vladislavas Numavičiusele.