Möödunud aasta aprillis sulges veeteede ameti komisjon Viktor Siilatsile kuuluva Haapsalu Suur Holmi sadama kuni rekonstrueerimistööde lõpuni, kuid praegu seisab sadama kodulehel kiri, mille alusel lubatakse kõigile tasuta sildumist kuni sadamapassi saamiseni.
Veeteedeameti avalike suhete vanemspetsialist Malle Lõhmus ütles Päevaleht Online’le, et Suur Holmi sadamale pole tõesti seni veel sadamapassi antud.
„Kui teenuseid ei osutata tasu eest, ei lange see sadamaseaduse mõju alla, seega ei pea selline kai kantud sadamaregistrisse ega omama ministri poolt kinnitatud sadamapassi,“ lisas lõhmus.

Sadamaseaduse reguleerimisalaks on sadamad, kus osutatakse sadamateenust ja seadus loeb sadamateenuseks teenust, mida osutatakse tulu saamise eesmärgil.
„Kui tegemist on mis tahes erakai või sildumiskohaga, kus tasu eest teenuseid ei osutata, ei lange see sadamaseaduse mõju alla ja seega ei pea selline kai või sildumiskoht olema avatud sadamate laevaliikluseks avamise komisjon poolt ega olema kantud sadamaregistrisse,“ selgitas Lõhmus.

Kas ja kuna Suur Holmi sadamale sadamapass eraldatakse Lõhmus veel öelda ei osanud.