1. jaanuarist on elektrienergia kilovatt-tund nn. põhitariifi kasutajale 15 senti kallim - senise 75 sendi asemel tuleb maksta 90 senti. Kallim elekter sunnib otsima lahendusi, kuidas selle eest õnnestuks vähem maksta.

Eesti Energia pakub kodukliendile võimalust valida kuue erineva hinnapaketi vahel, neist kaks elektrienergia ühisostjatele.

“Meil on umbes 500 000 kodutarbijast klienti,” ütleb Eesti Energia jaemüügi osakonna juhataja Meelis Kaps. “Neist

128 000 võiks kaaluda paketi-vahetust ja minna üle püsitasuga hinnapaketile.”

Erineva energiatarbega klientide jaoks on erinevad hinnapaketid. Peale selle tuleb arvestada, kas tarbitakse ühe- või kolmefaasilist elektrit (valgustus- või tööstusvoolu), samuti maja peakaitsme suurust ja öist elektrikulu.

Keskmiselt 2200 kWh aastas

Keskmine kodutarbija kulutab aastas 2200-2300 kWh elektrit. Enamik kodutarbijatest jääb ka edaspidi põhi- või ajatariifi kasutama ning nad viiakse automaatselt üle vastavale uuele hinnapaketile.

Põhitariif 90 senti kWh õigustab end näiteks suvilas, kus elektrit kulub üsna vähe.

“Kui tarbimine on alla 3000 kWh aastas ja inimene ei oska erinevate pakettide vahel valida, siis tasuks põhitariifi juurde jäädagi,” soovitab Kaps. “Seda varianti ongi juba nimetatud paketiks “Kindlus”.”

Teine hinnavariant sarnaneb senise ajatariifiga, kuid samas on siin muutus kõige suurem. Uuest aastast tuleb päeval (kella 7-23) kasutatud elektri eest maksta põhitariifikasutajast rohkem - 97 senti kWh, öösel ja nädalavahetusel aga vaid 63 senti.

Ajatariifiga pakett sobib neile, kes kasutavad vähemalt 30% elektrist öösel. See on mõeldud näiteks eramajas elavatele väiketarbijatele, kellel pole elekterkütet ning päeval tarbitakse vähe elektrit.

Kui nädalavahetusel pestakse pesu, koristatakse tube ja keedetakse-küpsetatakse, võib nn. öist elektrit kuluda ligi pool kogukulust. Põhitariifilt ajatariifile üleminekul tuleb paketivahetuse eest maksta 1062 krooni.

Kui elektrit kasutatakse ka kütmiseks, maksab mõelda juba püsitasu ja ajatariifiga hinnapaketile.

Maksa amprite eest

Püsitasu puhul tuleb 1 kWh eest maksta 62 senti, iga peakaitsme ampri eest aga 1-3 krooni kuus - sõltuvalt sellest, kas majja tuleb valgus- või tööstusvool.

“Ajatariifist loobujaid on mõni üksik. Pigem minnakse üle püsitasuga ajatariifile,” ütleb Kaps. “Sõltuvalt peakaitsme suurusest võib kuuarve kuni 3000 kWh aastatarbimise puhul tulla senisest 7-10 krooni võrra väiksem.

Kõige suurem huvi ongi püsitasu ja ajatariifi vastu,” teatab Kaps. “Lepingud on sõlmitud juba 2240 eramaja- ja 1648 korteriomanikuga. Detsembris lisandub veel 4700 lepingut.”

Püsitasu ja põhitariifiga paketi lepingud on sõlmitud 284 era- ja 316 korteriomanikuga. Lepingu sõlmimist ootab 888 avaldust.

Kas eelistada püsitasu ja põhitariifiga paketile püsitasu ja ajatariifi, sõltub jällegi elektritarbimisest, sest ajatariifidega hinnapaketile üleminek maksab samuti 1062 krooni.

Korteriomanik ampreid vähendada ei saa

Korteriomanik saab pakettide vahel valida, aga püsitasu üle kaubelda ei saa - peakaitsme suurust saab vähendada ainult maja omanik. Mõni üksik on selleks ka soovi avaldanud, aga tegu on riskantse ettevõtmisega.

Võimsuse vähendamine ei maksa midagi, aga kui soovitakse hiljem võimsust taas suurendada, siis tuleb ampreid juurde osta. Õhuliini puhul maksab üks amper täna 400, kaabelvõrgu puhul aga 800 krooni.

“Vähendatakse põhjendamatult suuri eramajade peakaitsmeid, aga ka siis ettevaatlikult - näiteks 25 amprilt 20,” ütleb Kaps.

5. ja 6. hinnapakett on mõeldud ühistutele ja majahaldusfirmadele. Ühistud ostavad Eesti Energialt elektrit ja müüvad seda oma liikmetele edasi. Korteriomanikud Eesti Energiaga sellisel juhul eraldi lepinguid ei sõlmi.

Tasuta saab paketti valida kuni märtsi lõpuni.

“Eestlased on ettevaatlikud. Oodatakse paar kuud ja vaadatakse, kuidas naabril läheb,” ütleb Kaps.

Millal elektri hind taas kerkib, Kaps ennustada ei julge. “Vähemalt aasta on iga hind vastu pidanud. Viimane tariif püsis kaks aastat.”


Hinnatõus

Elektri hind tõuseb 1. jaanuaril 2001. Sellel päeval tuleb kirja panna arvestinäit ja teatada see Eesti Energiale 10 päeva jooksul. Pärast 10. jaanuari teatatud näidu järgi esitab Eesti Energia arve juba uue tariifi alusel. Kuni 20. jaanuarini saavad makseraamatuga maksvad kodukliendid tasuda aastavahetuse näitudeni vana tariifiga. Kuni 30. märtsini saab hinnapaketti vahetada soodustingimustel. Paketivahetus on tasuta, välja arvatud üleminek põhitariifilt ajatariifile, mis maksab 1062 krooni.


Kliendid on hinnatundlikud

Elektriarve tasumisel postkontoris lisandub 4 krooni teenustasu.

Tallinnas Kreutzwaldi tänavas Eesti Energia müügisaalis teenustasu ei võeta ning inimesed on valmis sellepärast tunde järjekorras seisma.

Uuele hinnale ülemineku tõttu 1.-20. jaanuarini postkontoris elektri eest maksjatelt teenustasu ei võeta.


2% tarbib neljandiku elektrist

Alla 1000 kWh aastas kasutab 43% kõikidest koduklientidest. Nemad tarbivad 11% elektrist.

Üle 10 000 kWh aastas kasutab 2% koduklientidest, kes tarbivad 23% elektrist. Ülejäänud 55% kodutarbijatest kasutab 1000-10 000 kWh aastas ning kokku 66% elektrist. Keskmine kodutarbija kulutab aastas 2200-2300 kWh.


Paketivahetus seisab ees

Kes soovivad ka edaspidi jätkata elektri ostmist vastavalt praegustele tingimustele - põhi- või ajatariifiga, ei pea taotlust esitama.

Nad viiakse automaatselt üle uuele hinnapaketile ja hinnale.

Hinnapaketi vahetamise blanketi leiab Eesti Energia kodulehelt.

Paketi vahetamisest saab teatada Ühispanga U-Plaza ja Hansapanga Hanzaneti internetipanga vahendusel, elektronpostiga aadressil teenindus@energia.ee või faksiga numbril 625 4154.

Anti Naulainen