“Ilmad on olnud väga head. Heina ja silo saab teha ilusti,” räägib Pärnumaal Varblas talu pidav agronoom Villu Müüripeal. “Pool silost peaks nädalavahetuseks küll tehtud olema.” Kuid samas kinnitab taluperemees, et vihma on väga tarvis, sest vili ja hein hakkavad tasapisi kõrbema. “Iga nädal peaks tulema väike sabin,” kirjeldab ta põllumehele sobivaimat suve.

Hein on aga kuivast ilmast hoolimata hea. “Tahan just reede õhtul 60 rulli kokku vedada. Siis on talvenorm täis,” kinnitab Müüripeal.

Tema sõnul on lutserni ja ristiku õied alles puhkemas. Tavaliselt on jaanipäevaks need taimed juba täisõies ning mõnikord isegi ära õitsenud.

Augusti kohta ei osanud Müüripeal, kes ka ilma ennustab, suurt midagi öelda. Tema sõnul sõltub kõik sellest, kuidas rõhkkonnad meile jõuavad. “Näed - juunis ei tulnud meile ühtegi kõrgrõhkkonda ligi,” räägib ta. Ilm oli jahe ja niiske ning paranes alles kuu viimasel nädalal.

Kole suve algus hirmutas ka Villu Müüripeali ja ta kartis, et kordub 1978. aasta. Siis sadas peaaegu kogu suve ning sügise takkaotsa. Viljalõikus ja kartulivõtt olid väga rasked, sest põllud olid vee all.

“No tänavu küll sellist varianti ei ennusta,” arvas Müüripeal eile. Ilmaennustaja loodab ikka kuivemapoolset harvade sadudega suveilma. Ka sügis peaks tema sõnul tulema pikk, kuivemapoolne ja üsna soe. Siiski jätab Müüripeal õhku võimaluse, et ilm äkki muutub.

“Ootame kõigepealt ära 10. juuli, kui on seitsmevennapäev,” arvab ta täpsema ennustuse kohta.

Allar Viivik