Eurotsooni sisenedes peame maksma Kreekale 20 miljardit. Kas Eestil oleks parem võtta Kreekale raha maksmiseks laenu 20 miljardi peale või oleks soodsam võtta laenu ühekorraga juba 50 miljardit? Et meil oleks käes vaba raha ka Hispaaniale ning Portugalile andmiseks?

Selles osas kuidas eurotsooni liikmesriikide kokkulepitud toetusmehhanism reaalselt tööle hakkab, tänasel päeval ilmselt täielik selgus puudub. Peamine küsimus on selles, kuidas hakkavad probleemid sisuliselt lahenema, ehk kas riigid suudavad reaalselt asuda riigivõla vähendamise teele ja turud usuvad, et riigid suudavad võlakohustustega hakkama saada.
Tänasel päeval ei ole sellist olukorda, et Portugali probleemid vajaksid samasugust sekkumist nagu Kreeka puhul.

Tegelikult analoogne küsimus. Kas on ikka kindel, et Eesti suudab sellises kallis klubis püsida? Et mõne aasta pärast ei juhtuks nii, et palume eurotsoonist välja astuda.

Tänasel pressikonverentsil Brüsselis rõhutas Olli Rehn, et Eesti, tänu pikaajalisele eeskujulikule eelarvepoliitikale, on kogu liidule hea näide sellest, kuidas konservatiivne fiskaalpoliitika aitab ületada tasakaalustamatusi majanduses ja riigi rahanduses. Loodetavasti saab Eesti, kui nüüd tekib võimalus täisliikmena osaleda otsustusprotsessis, anda oma panuse selleks, et suunata oma võimaluste piires eurotsoonis elluviidavat rahapoliitikat.
Liikmelisusega kaasnevad kulud teadaolevalt ei ole ülejõukäivad ja loomulikult tuleb need planeerida riigieelarves. Ka Euroopa Liidu liikmelisusega on kaasnenud kulud ja osamaksed, seni on Eesti Euroopa Liidu eelarvest saanud kordades enam vahendeid, kui on sinna panustanud.

Millise kursiga kroonid eurodeks vahetatakse?

15,6466 ehk kursiga millega Eesti on olnud rahaliidu valuutavahetusmehhanismi ERM II liige juba üle viie aasta ja sellesama fikseeritud kursiga seotuna euroga veelgi kauem

Millal on tunda, et eurost on meie majandusele kasu?

Arvatavasti on euroga liitumise väljavaade suures osas juba sisse kirjutatud välisinvestorite investeerimisotsustesse, pigem oleks vastupidine otsus Euroopa Komisjonilt andnud tagasilöögi. Reaalne kasu majandusse jõuab läbi tehtud ja tehtavate investeeringute. Uusi töökohti loovad ettevõtted ja ettevõtete loomiseks ja laienemiseks on vaja investeeringuid.
Järgmisest aastast kaovad raha vahetamisega kaasnevad kulud, mida kohe tunnetab igaüks.

Millises erakonnas hr Sõerd hetkel on? Kas ta on siis võimeline midagi muud rääkima kui erakond talle ette kirjutanud on?

Liitusin Reformierakonnaga paar kuud tagasi, aga pean kinnitama, et erakond ei ole küll mulle midagi ette kirjutanud selle kohta, et mida ja kuidas rääkida.

Kas on reaalne, et Kreeka visatakase eurotsoonist välja?
 
Ei kujuta ette kuidas see praktiliselt võimalik oleks. Peamine on ikkagi, et Kreeka viiks ellu need lubadused, mis ta riikidele on andnud.

Kui me euroga saame heaolu ühiskonda, siis millal tõuseb pension Euroopa tasemele?

Headel aegadel suurendasime pensione eelisjärjekorras muude valdkondadega võrreldes. Majanduslanguse tingimustes, kui kõike on kärbitud, siis pensionid on sellest pääsenud.
Usun, et pensionid on valitsuse ja riigikogu prioriteediks ka edaspidi.
 
Mis saab eesti krooni kattevarast, kas see läheb ühtsesse patta või jääb vaba vahendina Eesti riigi käsutusse?

Kui seni tagasid need reservid Eesti krooni, siis peale liitumist rahaliiduga hakkavad need tagama eurot ja jäävad Eesti Panga bilanssi.

Kui suureks hindate tõenäosust, et krooni kurss muutub euro suhtes?
 
Hindan sellise väljavaate tõenäosuseks nulli.

Kui palju euro kasutusele tulekuga igapäevakaubad kauplustes kallinevad? Ja pole mõtet öelda, et ei kalline üldse, Soomes läksid hinnad ikka päris üles pärast eurot!

Olen ise hetkel tegev turismivaldkonnas ja meie hotellide hinnad on praegugi müügikanalites antud ka eurodes. Hindade dünaamika liigub omas loogikas, madalhooajal on need madalad, kõrghooajal kõrgemad. Hindu mõjutab nõudmine ja pakkumine, mitte krooni asendumine euroga.

Varem eurotsooniga liitnud riikide praktika näitab, et hindade tõusu on täheldatud, aga nii öelda päris üles need vist ei ole kusagil läinud.

Soovin küsida, kas rahaliitu ühinemine ei võrdu uppuvale Titanicule astumisega, Kuna mõned tippmajandusteadlased ennustavad järgmise 10 aasta jooksul euro hukku?

Ülemaailmne finantskriis ei ole möödunud ja finantsmaailmas toimuvaid arenguid nii eurotsoonis kui ka väljaspool seda tasub jälgida väga tähelepanelikult.
Eurotsooni jaoks on Eesti võimalik liitumine positiivne märk.

Mida arvab Aivar Sõerd Eesti parteide rahastamise läbipaistvusest?
Sellest on palju räägitud, aga väga palju põhjapanevaid ostuseid pole olnud.
Arvan, et erakondade rahastamine ei ole piisavalt läbipaistev.

Mida tähendab Eesti jaoks tihenenud sidemed Jordaaniaga? Kas Jordaaniast võiks saada meie suuruselt kolmas majanduslik partnerriik?

Energeetika tehnoloogia ekspordi alal võiks küll olla arvestatav partnerriik

Vastab tõele, see et olles MTA peadirektor, ei vamistanud teile probleeme karjuda külaliste juuresolekul oma alluvate peale?

Olen olnud MTA eelkäija Maksuameti peadirektor üle viie aasta ja alluvatega oli nende aastate vältel väga hea koostöö.

Mida tehakse kroonide ja sentidega, kui euro tuleb? Kas põletatakse ära ja sulatatakse ümber?
 
Eemaldatakse raharinglusest, edasist käitlemist oskab kõige paremini kirjeldada Eesti Pank.

Liitumisel euroga võiks eeldada, et ka lihtametnike palgad hakkavad ühtlustuma eurotsooniga. Millal võiks täna alla keskmise teeniv ametnik tunda enast eurooplasena? Palun mitte vastata Ansipi järele jäänud 12 aastaga.

Arvan, et eurotsooniga liitumine ja riigiametnike palkade kasv ei ole omavahel seotud.

Eesti peaks äkki igaks juhuks kroonid alles hoidma... juhuks kui eurotsoon mõne aasta pärast võib-olla laguneb, siis oleks ju hea jälle kroonid sahtlist ilma eriliste kuludeta taas välja võtta...

Inimkonna ajaloos on ainult väärismetall kuld üle elanud rahasüsteemide elulood.

Kui suur on valitsuse võimekus esitada lisatingimusi euroga liitumiseks? Mainiks, et eelmised euroalaga liitujad on seda teinud. Miks peab Eesti hakkama kohe maksma kinni teiste jamasid saamata nautida euro eeliseid?
 
Reeglid on kõigile liitujatele ühesugused, Eestile ei esitata teistega võrreldes lisatingimusi ja vastupidi.

Miks kottisite Tõnis Paltsu ja miks siis Sylvesteri mehi konsulteerisite, kuidas riigil nahk üle kõrvade tõmmata. Kas me kõik võime loobuda nüüd tulumaksu maksmisest, teatades, et saadud palk ja mis iganes muud tulud lähevad "x firma investeeringuteks"?
 
Sylvesteri kaasuses aastaid tagasi said nad oma küsimusele korrektse ja ka minu tänase teadmise juures igati õige vastuse. Seda, et toonane vastus oleks olnud vale, pole kinnitanud ka maksuameti järglane – tänane maksu- ja tolliamet.

Meenutan küsijale, et mis puudutas minu isiklikku kaasust seoses peadirektori ametiga ja ajal kui rahandusminister oli Tõnis Palts, siis kohus tunnistas täielikult õigusvastaseks rahandusministri käskkirja minu ametist vabastamiseks ja kõik süüdistused, mis olid tol ajal meedias, leidsid täielikku ümberlükkamist halduskohtus.

Hr minister, kas olete endiselt seisukohal, et Eesti ja tema majanduse puudustele viitamine on ebapatriootlik tegevus?
 
Majanduse käekäik läheb korda igaühele ja igasugune konstruktiivne debatt on tervitatav.

Soovin teada, mida tähendab euro tulek keskmisele Eesti perele, kellel on keskmine palk, eluasemelaen ning lapsed tarvis ülal pidada? Kas laenu tagasimakse läheb suuremaks, kas piima hind tõuseb?
 
Eesti kommertspankade antud laenud reeglina ongi eurodes, eurole üleminek ei muuda vahetuse hetkel midagi.
Küll aga eurotsooniga liitumine perspektiivis pigem toob kaasa intressikulude alanemise.

Teades seda, et hetkel on eurotsoonil ees raske aeg ja võimalik kursi allakäik, kui ei suudeta toime tulla ebastabiilsustega eurotsoonis:

- Kas poleks parem fikseerida Eesti krooni kurss mõne teise valuutaga kelle majandus on stabiilsem? (Ja kelle valuuta ei ole Euroga seotud, näiteks Šveits?)

- Kas alternatiivseid variante, Eesti krooni sidumist mõne muu valuutaga on arutatud? Kui jah, siis mis variante on pakutud/pakusite teie võimalike lahendustena omast vaatepunktist? (Teades seda et euro võib muutuda ebastabiilseks).
 
Erinevalt Šveitsist on Eesti Euroopa Liidu liige ja de fakto määrav osa majandusest on seotud eurotsooniga. Arutada võib kõike, aga arvan et need ei ole väga tõsiseltvõetavad arutelud.

Kelle pea peaks olema pakul seoses Silvesteri juhtumiga ja mis ja kellele on Aaval teened, et teda sellega seoses tagasiastumisele ei sunnitud?

 
Tunnen isiklikult Enriko Aava. Tegemist on väga põhimõttekindla ja ausa inimesega.
Miks aga MTA tema juhtimisel võttis ette perspektiivitu kohtukäigu Silvesteri kaasuseks, on mulle tänaseni arusaamatu.

Kui pikalt euro tulekust ette teada antakse?

See aeg on minule teadaolevalt piisavalt pikk, et kõik saaksid teha vajalikud tehnilised ettevalmistused.

Kuidas arvate, et Eesti majandusel tulevikus läheb? Mis on plussid? Kas stabiilne valitsus on hea või halb?

Kas ettevõtte tulumaksu kaotamine on kahjulik olnud ja kas poleks ehk hoopis aeg ettevõtteid rohkem maksutada, et saada rohkem raha sotsiaaltoetusteks?

Usun Eesti majanduse tulevikku. Senised valikud on toonud edu, maksusüsteemi stabiilsus ja pikaajaline konservatiivne eelarvepoliitika on loonud eeldused selleks, et tänane Euroopa Komisjoni otsus tuli positiivne. Ettevõtete maksukoormust ei saa tõsta nii, et need muutuvad konkurentsivõimetuks sise- ja välisturul.