Massachusettsi osariigi firma Chariot for Women plaanib peatselt alustada sõidujagamisteenuse vahendamisega ainult naistele ja lastele ning ka juhid on eranditult naissoost. Lisaks peavad ütlema juhid oma isiku kinnitamiseks enne sõidu alustamist kliendile "turvasõna", mida saab eelneva kommunikatsiooni põhjal teada ainult sohver ja klient, kirjutas AFP.

Firmale aluse pannud endine Uberi juht Michael Pelletz rääkis, et asutas ettevõtte koos oma naise Kellyga reaktsioonina juhtumitele, kus sõidujagamisteenuse pakkujad olid naissoost kliente rünnanud.

Pelletz usub, et tema äriplaan on juriidiliselt korrektne ning ta on valmis vajadusel seda ka kohtu ees kaitsma.

New Yorgis on valmistumas turule tulema sarnaseid põhimõtteid jagav SheRides. Tegemist on firmaga, mis üritas juba 2014. aastal alustada, kuid pärast seda kui meessoost juhid ähvardasid firmat diskrimineerimise pärast kohtusse kaevata ning veel mõningaid juriidilisi ebameeldivusi, sellest plaanist loobuti.

Pärast tuntavat tagasilööki haudusid SheRides'i eestvedajad ligi kaks aastat plaani, kuidas ikkagi turule siseneda ning jõudsid lahenduseni, mis võimaldab naistel sõitu tellides valida soovi korral ainult naissoost autojuhi ning naisterahvastest juhtidel otsustada, kas nad tahavad meeskliente vedada või mitte.

"Turvalisus on väga oluline teema, kuid diskrimineerimine pole samuti lubatud. Ei tohi keelduda teenindamast inimest tema soo tõttu," mõtiskles teema üle Harvardi ärikooli professor Rosabeth Moss Kanter.