Aleksandri tn 3 asuv kolmetoaline sõsarkorter pandi kuu aega tagasi ligi miljoni kroonise hinnaga müüki.
Solženitsõnile peavarju pakkunud korter asub müügil oleva all ja on täpselt samasuguse planeeringuga. Korter kuulub Herta Susile, kes ütles arileht.ee-le, et ta oma kodu ei müü. „Olen üle 80 aasta vana ja kavatsen seal elada elupäevade lõpuni,” lausus Susi.
Tartu vana kaubamaja taga nn hrjušjovkas asuvas korteris on 60nendatest alates vahetatud üksnes tapeeti, isegi mööbel seisab endises kohas.
„Solženitsõn magas meie juures peatudes väiksese toas, mis on trepikojast sisse tulles otse läbi suure toa,” meenutas Susi. „Selle toa aknad jäävad teisele poole majast, kus praegu tegutseb kasiino.”
Nõukogude võimu murendanud suurmehe aura korteri hinda ei mõjuta, kinnitas Stockest Kinisvara maakler Remo Allik. „Maja on heas kohas ja paksude seintega, mis teeb ta paljudest uutest ehitistest paremaks,” lisas Allik.
Korteri aknad jäävad hoovi- ja päiksepoolsesse külge ning toad on valgusküllased. Korteri keskmes asub elutuba, millest avanevad uksed nii ahtakesse kööki kui ka teistesse tubadesse.
Korteri juurde kuulub samuti keldriboks. 1981. aastal oleks keldriboksi peidetud Gulagi arhipelaagi üliharuldane originaalkäsikiri hävinud solgitoru purunemisest tekkinud uputuses, kuid oli just enne seda viidud varjule Pärnumaale, kirjutas 1999. aastal Postimees. Kirjaniku kohver ligunes põhjalikult läbi.
Herta Susi oli abielus Solzõnitsõni sõbra Arnold Susi pojaga. Otto Tiefi valitsuses haridusministri koha täitmise eest vangistatud Arnold Susi pisteti kirjanikuga samasse vangikongi.