Elamute ja tuulikute vahemaa piirnormide rakendumisel tuleks Tamkivi sõnul norme tulevikus tuulikute rajamise keskkonnamõjude hindamise juures arvestada, kirjutab ajaleht
.

Ministri hinnangul on vahemaid samas keeruline kehtestada, kuna täpselt pole teada, millist mõju tuulikud pika aja jooksul inimese tervisele võivad tekitada. “Uutel tuulikutel on müratase suhteliselt madal, küll aga häirib inimesi vilkumise ehk varjutuse efekt. Läheduses on suur objekt, mis liigub — see häirib alateadvust. Kuidas see tervisele mõjub — raske ütelda,” rääkis Tamkivi.

Sõnajalad tahavad järgmise nädala reedel 2,3 MW-se tuuliku raskeveokiga Taanist Nasvale ära tuua, et sobiva ilmaga see kohe ka püsti panna. Nasvale Baltic Workboatsi tuulegeneraatori püstitamiseks on detailplaneering kehtestatud ja seda vahemaa piirnormide rakendamine ei mõjuta. Nasvale toodav tuulik on ainulaadne Eestis, Siemens 2,3 tüüpi tuulegeneraatoreid pole meie riigis seni veel ühtegi. See töötas Taanis meres test-tuulikuna vaid aasta ja enne Eestisse saatmist tehakse sellele põhjalik hooldus.

Oleg Sõnajalg on veendunud, et soovitava kahekilomeetrise vahe korral tuulikutest elamuteni ei leidu Eestis ühtegi sobivat tuulikukohta, kus kahe maja vahe oleks neli kilomeetrit. “Eesti ei ole nagu Siber, et on pikalt tühja maad. Meil on ikka majakene siin ja majakene seal. Samas ei tohi karistada neid inimesi, kes on huvitatud, et nende maale tuulikud paigaldataks.

Kogu maailmas on tuule-energeetikast ennekõike huvitatud maaomanikud. Nad saavad sealt maarenti. Meie oleme omalt poolt välja pakkunud sama lahenduse. Lisaks oleme veel välja käinud neile, kes tuuliku läheduses elavad, talumistasu maksmise. Ka naabritele, keda tuuliku töö häirib. Kui maksta inimestele talumise eest tasu, muudab see kohe “inetu vaatepildi” ilusaks,” arvas Oleg Sõnajalg.

Sõnajalga huvitab see, kuidas Eesti täidab karmide piirangute kehtestamisel taastuva energia kohustuse. “Viie aasta pärast avastame, et meil tuleb maksta trahvi, mis on viis korda nii suur kui oli suhkrutrahv,” hoiatas ta keskkonnaministrit. “Tuulikute püstitamine metsa on kulukas, kuid merre veelgi kallim. Sel juhul tuleb taastuva energia toetust vähemalt kahekordistada. See on miinimum. Meretuuleparkide rajamine on nii palju kallim ja nende ülalpidamine nii palju kulukam. Selleks tuleb saavutada ühiskondlik kokkulepe. Kui praegu räägitakse hoopis toetuste vähendamisest, siis merre tuulikute püstitamine on absurd,” pakkus Oleg Sõnajalg. Tema hinnangul oleks meretuulikute tasuvusaeg 50 aastat.