SOOJENDUSKAABLID

Libedus on igatalvine probleem, mille vastu saab koduhoovis võidelda mugavamate vahenditega kui lumerookimine, soola või liiva puistamine.

AS-i Ensto Elekter turundusjuht Andres Meresmaa pakub välistingimustesse alternatiivina põrandaküttekaableid meenutavaid soojenduskaableid.

•• Mis on soojenduskaablid ja -matid?

Jääpurikate tekkimist ja lume kogunemist katusele takistavad räästarennidesse ja vihmaveetorudesse paigaldatavad soojenduskaablid.

Müügil on ka soojenduskaablid ja jäätumisvastased matid, mis aitavad hoida sisse-sõidu- ja kõnniteed, välistrepid ja õueala puhtana.

Elektriline soojenduskaabel paigaldatakse trepi sisse või tee alla. Sellised kaablid on näiteks Kumu sissekäigu ja kaldteede ning ka Viru bussiterminali sis-sesõidutee all.

•• Kuidas soojendust paigaldatakse, millises ehituse etapis?

Mõistlik on jäätumiskaitse paigaldada kohe tee ehitamise käigus. Kaabel laotatakse ühtlaste vahekaugustega loogetena (mis ei tohi omavahel ristuda ega kokku puutuda) eelnevalt tasandatud pinnasele ja kaetakse liiva, betooni või asfaldiga. Vihmavee äravoolusüsteemide soojenduskaablid laotatakse nii horisontaal- kui ka vertikaalrenni-

desse.

•• Kui suureks kasvab elektrikulu?

On olemas isereguleeruvad soojenduskaablid - mida kõrgem õhutemperatuur, seda vähem nad elektrit tarbivad. Lisaks on kaablite juhtimiseks erinevaid termostaate, mis lülitavad soojenduse sisse vaid siis, kui seda tõesti on vaja. Kahe anduriga termostaadid mõõdavad õhutemperatuuri ja niiskust.