Kui Alko peaks Soomes alandama IV-õlle hinda, kuid samal ajal tõuseb alkoholiaktsiis, jääks õllehinna langus Soomes tagasihoidlikuks, ütles Taloustutkimuse analüüsidirektor Pasi Holm.

Kui kange õlu tuleb toidupoodidesse müügile, võib õlle hind kukkuda 25%, arvas Holm.

Arvestades maksude ja muude muutustega võib Karelia 8% pooleliitrine purgiõlu, mis praegu maksab Alko ketis 3,45 eurot, hakata toidupoodides maksma 2,23 eurot.

„Ma arvan, et kui kange õlu üldse jõuab Soome toidupoodidesse müügile, siis hinnavahe tuleb suur,“ arvas ta. „IV õlle hind kukub kindlasti, kuna poeketid on tugevamad kui alkoholijaekaupmees Alko.

Praegu tohivad Soome toidupoed müüa vaid kuni 4,7% alkoholisisaldusega õlut.

„Alko saab konkurentsiga hakkama,“ arvas Holm. Reformi järel langetaks Alko kange õlle hinda. Tõenäoliselt üritaks Alko hakata importima kallemaid eriõllesid nagu Inglise Alet.

Aegajalt kerkib kange õlle toidupoelettidele lubamise arutelu üles. Siiski ei ole valitsuseerakonnad alkoholireformi osas üksmeelele, kas lubada toidupoodides kange õlle müüki.

Pärissoomlased pooldavad poodides kuni 8,5% õlle müügi lubamist. Keskerakond ei ole selle idee headuses sama veendunud, kuid viimasel ajal on hakanud nende seisukohad lähenema.

Soome keskerakonna parlamendigrupi esimees Matti Vanhanen ütles, et kui see vähendaks Eestist õlle sissevedu, siis on see võimalik.

Holm hindas, et kui Soomes on õlu odavam, siis väheneks soomlaste õlleralli Soome poole võrra.

Pasi Holmi arvutustes ei arvestata Soome kõrgema alkoholiaktsiisi mõjudega. Kui valitsus tõstab aktsiisi, siis ei saa tarbijad kogu hinnalanguse võitu endale.

Holm ütles, et alkoholi levikut saab piirata kahel moel – läbi hinna ja kättesaadavuse.

Kange õlle toidupoodidesse lubamise eksperiment, kui see annab positiivset efekti, võib panna parteisid lubama veel kangematejookide toidupoodidesse lubamist. Suurim küsimus on see, kuidas neid maksustatakse. Kui maksud jäävad praegusele tasemele, kasvataks see kogu alkoholimüüki umbes 5%.