Riskantset ärikinnisvara, st sellist, kust üürnikud on juba lahkunud või lahkumas, on pealinnas ja selle ümbruses 25-30 protsenti kogu ärikinnisvarast, kirjutas Kauppalehti.

"Ohutsoonis oleva kinnisvara väärtus Helsingis, Espoos ja Vantaas ületab 2,5 miljardit eurot," ütles ajalehele energiasäästliku saneerimisega tegeleva ettevõtte LeaseGreen tegevjuht Tomi Mäkipelto.

Mäkipelto sõnul kukub kasutuseta oleva kinnisvara hind kiiresti. Probleem aina kasvab, sest ettevõtted ratsionaliseerivad kontoripinna kasutust, mistõttu läheb tarvis aina vähem ruutmeetreid ning samal ajal kerkib üha uusi kontorihooneid.

Kinnisvara-alaste konsultatsioonidega tegeleva ettevõtte Catella hinnangul on Helsingis tühjalt seismas 1,2 miljonit ruutmeetrit kontoreid. Kasutuseta ärikinnisvara kogumaht on jõudnud rekordiliste tasemeteni.

Ühe 5000-ruutmeetrise kontorihoone ülalpidamine Helsingis läheb kinnisvarafirma Newsec arvutuste kohaselt aastas maksma 0,3 miljonit eurot, samas jääb hoone omanikul saamata renditulu ligi miljon eurot aastas. Ettevõtte juhi Juhani Reeni sõnul pakutakse pealinna piirkonnas juba päris uusi kontorihooneid rendile märkimisväärse allahindlusega, mis viitab suurtele probleemidele turul.

Vanade kontorihoonete ajakohastamine on võimalik, kuid tihti ei too ka see üürnikke ning siis on investeeritud raha otsekui minema visatud, kirjutas Kauppalehti. "1980ndate aastate linnupuuriaknad ja madalad laed on sulaselge surm. Sellise kesta sisse ei saa ka remontides kasutuskõlblikke ruume," ütles kinnisvarakonsultandi JLL Soome tegevjuht Tapani Piri.