Ameerika väljaande The New York Times'i ajakirjas The New York Times Magazine's ilmus lugu salapärasest Soome miljonärist ja tema luksuslikust elust ning sadu miljoneid maksnud lahutussaagast, kirjutas Ilta-Sanomat.

Laiemale avalikkusele tundmatu Soome ärimees Robert Oesterlund tutvus oma briti naisega Helsingi kruiisil 1990ndatel. Nad abiellusid 1998. aastal ja kolisid Ameerikasse. Koos rajati mitmeid firmasid, millest olulisemad tegelesid reklaamimüügi, arvutimängude ning tarkvara tootmisega.

Äri läks hästi ning mõne aasta pärast oli paarike teeninud suure varanduse. Nad ostsid ligikaudu viie miljoni euro eest Helsingisse korteri ning 15-meetrise jahi. 2007. aastal ostsid nad oma esimese eralennuki ning vahetasid eelmise jahi välja suurema, 25-meetrise, vastu. Selleks ajaks oli perel juba mitu kodu Bahama saartel ja Floridas ning 2012. aastal soetasid nad Kanadasse Torontosse Four Seasons hotelli 30 miljonit eurot maksva katusekorteri.

Õnnelik abielu ei kestnud igavesti

Oesterlundi abikaasa sõnul hakkas suhe halvenema, kui mees hakkas liikuma uutes seltskondades ning suhtlema kuulsuste ja rikaste ärimeestega. Mehe raha tõmbas võõraid naisi ligi ning abikaasa hakkas valmistuma lahutuseks.

Selle käigus hakkas naine uurima, kui palju raha perekonnal kokku on, sest lahutusega saaks tema pool sellest endale. Küsimuse peale vastas mees, et kinnisvara on väärt vaid mõned miljonid dollarid.

Varanduse täpset suurust oli väga raske hinnata, sest soomlane kasutas keerukaid varahaldusmeetodeid ning jaotas firmad ja pangakontod erinevate riikide peale laiali nii, et maksude laekumist oleks võimalikult keeruline tuvastada.

Algas pikk ja raske abielulahutus, mille käigus avaldus mehe tegelike varade suurus. Audiitorifirma hindas varanduseks vähemalt 300 miljonit dollarit. Hiljem avaldas pank dokumendi, kus tuli välja, et summad võivad küündida 400 miljoni dollarini.

Lahutus kestab siiani ning Soome lehe sõnul peaks The New York Times Magazine'i artiklile põhinedes olema tegemist ühe riigi rikkaima inimesega.