Nimelt peavad Soome töötud hakkama alates 1. jaanuarist käima kord kolme kuu jooksul töötukassas nägu näitamas, et tõestada oma aktiivsust tööotsingutel. Kui nad ei suuda seda teha, siis vähendatakse nende riikliku toetust 4,65% võrra.

Ametiühingute ja töötuid esindavate organisatsioonide sõnul ei ole muudatus kõigi töötute jaoks võrdne. Nimelt on pealinnast väljas elavatel töötutel keerulisem leida ajutist tööd või koolitusi. Imatras elav Timo Mykrä ütles, et valitsuse uus "aktiivne mudel" kõlab hirmsalt ja mahasuruvalt töötute suhtes.

"Aktiivse mudeli nõudmisi saaks täita Helsingis, aga mitte Ida-Soomes või väiksemates kohtades, kus pole tööpakkumisi," ütles ta. Mykrä on kohaliku töötute ühenduse esimees ja tema sõnul on valitsuse plaan uue mudeliga statistika parandamine. "Isegi, kui sa töötad ühe päeva ei loeta sind enam töötuks," ütles ta.

Selleks, et saada uuest aastast riigilt toetust, peavad tööotsijad töötama vähemalt 18 tundi, teenima vähemalt 240 eurot kuus ettevõtjatena või osalema viiel päeval koolitus- või ettevalmistuskursustel kolme kuu jooksul. Kui nad ei suuda kriteeriume täita, siis väheneb nende toetus protsendiliselt ühe päevaraha võrra.

Soome ametiühingute sõnul suurenab muudatus erisusi töötute vahel. "Ajutine töö võtab ära aja, mida töötu saaks kulutada tema oskustele vastava töö leidmisel. Samuti pole kindel, kas erialast väljaspool tehtud töö parandab või halvendab nende positsiooni tööturul," ütles teenindussektori ametiühingu kõneisik Mari Kettunen.