ASi Fortum Tartu juhatuse liige Mati Meos ütles, et president Toomas Hendrik Ilvesele saadetakse pöördumine, kus palutakse riigipeal 28. jaanuaril riigikogus vastu võetud elektrituruseadus jätta välja kuulutamata. Oma palvet põhjendatakse sellega, et seadus rikub Soome ja Eesti vahel sõlmitud investeeringute toetuse ja kaitse lepingut ning investeerija õiguspärase ootuse printsiipi, kirjutab Äripäev. Sellisele järeldusele on Meose väitel jõudnud Soraineni advokaadibüroo, mille Fortum enda õigusi Eestis esindama palkas,  Kui president Ilves siiski kuulutab elektrituruseaduse välja, kaalub Fortum enda väidetavate õiguste rikkumise tõttu ka rahvusvahelise arbitraaži poole pöördumist, lisas Meos.

Tartus koostootmisjaama omava ja Pärnusse samasugust ehitava Fortumi on välja vihastanud seadusepügal, millega riik üritab maksumaksja raha säästa. Kui koostootmisjaam ei suuda suviti soojusenergiat maha müüa, vaid laseb selle korstna kaudu keskkonda, ei maksta ettevõttele sel perioodil toetust ka elektritootmise eest. Seega survestab reformierakondlaste seaduseks vormistatud parandusettepanek koostootmisjaamu aasta läbi võimalikult efektiivselt energiat tootma ja püüab takistada hinnatõusu lõpptarbijatele.

Äripäevale vihjati, et teise ja kolmanda lugemise käigus riigikogus tehtud parandusettepaneku taga on eelkõige praegu puhkusel viibiva konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa soov Fortumi lõpptarbijale müüdava soojuse hinnatõusule käsi ette panna.

Konkurentsiameti energia- ja raudtee teenistuse juhataja Külli Haab ütles, et aasta lõpus lükkas konkurentsiamet tagasi Fortum Tartu hinnatõusutaotluse, mis oleks tartlastest lõpptarbijatele kergitanud toasooja hinda 27 protsenti. "Meie otsuse tegemise hetkel oli hinnavahe 27%, taotluse esitamise hetkel üle 30%," täpsustas Haab. Teenistuse juhataja lubas, et juhul, kui Fortum esitab Pärnu koostootmisjaama valmimise järel sealse hinnakujundamistaotluse, vaadatakse see samasuguse tähelepanelikkusega läbi ega lubata jaama võimalikust ebaefektiivsusest tulenevat soojahinda lõpptarbijate kukrust võtta.