ManpowerGroupi rahvusvahelise uuringu raames küsitleti 59 000 tööandjat 43 riigis. Nendest kõige positiivsemalt näevad lähitulevikku Jaapani, Taiwani, Ungari ja USA ettevõtjad ning kõige nõrgemad ootused järgmise kvartali osas on Itaalia, Tšehhi ja Soome ettevõtjatel.

41 riigi küsitletud ettevõtjad kinnitasid, et plaanivad 2017. aasta kolmandas kvartalis töötajaid juurde palgata. Vaid kahes riigis: Itaalias ja Tšehhis arvati, et töökohti jääb pigem vähemaks või muutusi ei toimu. Kõige tagasihoidlikumad värbamisootused on kolmanda kvartali osas Soomel.

Värbamisuuringu kohaselt asuvad lähituleviku suhtes kõige optimistlikumad riigid jätkuvalt Aasias. Enim on soovi töötajaid juurde palgata Jaapanis ja Taiwanis. Euroopa riikidest on kõige optimistlikumad Ungari, Rumeenia, Bulgaaria, Portugal ja Sloveenia.

Eestlaste seas populaarsetest tööturgudest on eelmise kvartaliga võrreldes oluliselt optimistlikumad Rootsi ettevõtjad, seal plaanib kolmandas kvartalis inimesi juurde värvata 11 protsenti tööandjatest. Austraalias plaanib töötajaid juurde värvata 9 protsenti tööandjatest, Norras 6 protsenti, Iirimaal ja Suurbritannias 5 protsenti tööandjatest.

Eestlaste jaoks populaarseimal turul Soomes on aga optimism värbamise osas langenud, seal on värbamisprognoos vaid 1 protsent tööandjaid.

“Alles hiljuti rõõmustasid Soome ettevõtjad, et on pikast majanduslikust madalseisust üle saanud ja värbamisprognoosid näitasid pidevat kasvu,” rääkis Manpoweri Eesti tegevjuht Heigo Kaldra. “Seekord olid Soomes küsitletud 625 ettevõtjat pigem tagasihoidlikult optimistlikud. Kõige suuremat töökohtade vähenemist näevad nad ehitus- ja transpordisektoris, töökohti on juurde oodata turismisektoris, finantsvahenduses, kaevandustes ja kaubanduses,” rääkis Kaldra põhjanaabrite uuringutulemustest.