ELEKTER: Soome energiakontsernid on jätkuvalt huvitatud Eesti turust

Soome energeetikafirmad plaanivad Eesti energiaturu piirangutest hoolimata seda vallutada.

BNS Skandinaavia juhtiv energeetikakontsern Fortum, millest poole moodustab Soome Imatran Voima (IVO), on juba alustanud Eestisse laienemist, ostes 70 miljoni krooniga ära Läänemaa Elektrivõrgud. Veel kavandab IVO koostöös Kohtla-Järve keemiaettevõttega Kiviter kohaliku soojus- elektrijaama rajamist, mis maksab poolest miljardist kuni miljardi kroonini. IVO konkurent Pohjolan Voima (PVO) peab oma strateegiaks välisturgudel koos- tööd kohalike ettevõtetega, mitte nende omandamist. Seni on PVO Eestis investeerinud Paide ja Sindi jaotusvõrkudesse, samuti on PVO müünud Eestisse üle 200 mobiilsidemasti.

Võistlejad eriarvamusel

PVO president Timo Rajala kinnitab, et PVO kavatseb kindlasti tulevikus Eesti elektrit osta. Tema sõnul on Läänemeremaade elektrisüsteeme ühendava Balti ringi projekti raames rajatav Eesti–Soome elektrikaabel mõeldud eelkõige Eesti elektrienergia importimiseks Soome. Ta lisab, et Narva elektrijaamade äriplaanis NRG Energy pakutud elektrihind 3,5 USA senti ehk 47 Eesti senti kilovatt-tunni eest on liiga kõrge, sellise hinnaga Soome Eestist elektrit küll ei ostaks.

Ühtlasi lubab Rajala, et PVO aitab Eestit elektrienergia eksportimisel teistesse Põhjala riikidesse.

PVO-ga konkureeriva IVO asepresident Mikko Rönnholm väljendab imestust, miks PVO tahab osta Eestist kallist elektrit, sest näiteks Norrast oleks elektri importimine palju odavam. IVO-l ei ole Rönnholmi kinnitusel plaanis Eestist elektrit osta.

Eestis elektri ületootmine

Rajala hinnangul toodab Eesti praegu elektrienergiat liiga palju. Ta ennustas, et sisemaiseks tarbimiseks ja ka ekspordiks piisaks poole väiksemast kogusest ehk üks Narva jaamadest tuleks efektiivsuse huvides sulgeda.

Nii Rönnholm kui ka Rajala kritiseerisid teravalt Eesti senist energiaalast poliitikat, pidades silmas peamiselt Narva jaamade erastamise käiku.

IVO asepresident kinnitas, et Narva jaamade müümisel ameeriklastele ei ole Eestis vaba turgu, mida IVO eelistab. “Teil on seal selline poliitiline olukord, millest meiesugused lihtsad inimesed aru ei saa,” märkis Rönnholm, kommenteerides NRG Energy ja Eesti pikaajalist flirti. Ka PVO tippjuht Rajala vihjas Narva jaamade erastamisest rääkides poliitilistele, mitte majanduslikele eelistustele.