Soome rahvusringhäälingu YLE teatel sündis juhatuse otsus eile hilisõhtul häälteenamusega 12:8. Otsuse peab kinnitama 10. juunil kogunev Metalliliitto volikogu.

Konkurentsivõime kokkulepe sõlmitakse Soome tööturu osapoolte vahel ja selle mõte on riigi majanduse konkurentsivõime parandamine muu hulgas iga-aastase palgatõusu ajutise külmutamise, tööaja pikendamise ning osalise sotsiaalmaksukoormuse siirdumisega tööandjalt töövõtjale. Soome valitsus on konkurentsivõime kokkuleppe sündimisel lubanud mitte käiku anda plaanitud eelarvekärpeid ja sundseadusi.

Samuti meelitab valitsus ametiühinguid maksusoodustustega. Sel nädalal teatas Soome peaminister Juha Sipilä, et järgmisel aastal kärbitakse maksukoormusest koguni 515 miljonit eurot, kui konkurentsivõime kokkuleppele saadakse 90% katvus, st 90% või enamaid töötajaid ühendavate organisatsioonide allkirjad. Väiksema katvuse puhul on ka soodustused pisemad.

YLE teatel tekitas Metalliliitto juhatuses enim vaidlust leppes sisalduv tööaja pikendamine. Nimelt pikendab kokkulepe tööaega järgmisel aastal 24 tunni võrra. Ametiühingu seisukoht oli, et pikendamist ei tohiks teha tervete tööpäevade, vaid mõnele tööpäevale 2-4 tunni lisamise kaudu ning see tuleks igas kohas eraldi kokku leppida.

"See on siiski vähem halb variant kui kogu leppe tagasi lükkamine," ütles YLE-le Metalliliitto esimees Riku Aalto. "See otsus on meie liikmetele väga raske. Tuleb meeles pidada, et riigis on keeruline olukord."

Aalto andis mõista, et ametiliidu ja Sipilä valitsuse vaheline usaldus on õhkõrn. "Kui valitsus petab oma lubadusi, siis saab näha, mis toimuma hakkab," ütles ta.

Metalliliitto juhi sõnul on liidu õlgadele laotud põhjendamatult suur taak, sest paljud väiksemad ametiühingud on seadnud oma leppega ühinemise kaalukeeleks just selle, kas Metalliliitto ühineb või ei.