Nimelt on HOK-Elanto ehitanud Helsinkis Kamppisse Bravuria nimelise restorani, mis Jaansoo sõnul kopeerib täielikult Saksamaalt pärit itaaliapärase Vapiano kontseptsiooni, vahendas taloussanomat.fi.

Bravuria avati Helsinki kesklinnas umbes kuu tagasi. Esimene Vapiano avatakse Soomes sellel suvel. Vapiano on ülikiirelt laienev restoranikett, millel on hetkel 90 restorani 23 maal, neljal kontinendil. Sellel aastal loodab kontsern avada frantsiisina veel 80 kuni 100 restorani.

Iga inimene, kes on käinud nii Tallinnas Vapianos kui Helsingis Bravurias, näeb hämmastavat sarnasust kahe restorani vahel, seda nii restorani kujunduses, toidupakkumises kui ka makseviisis. Sarnaselt Vapianole ulatatakse kliendile ka Bravurias kaart, millele kogunenud ostud saab tasuda väljumisel kassas.

Jaansoo sõnul on Vapiano kontseptsiooni loomisel võetud aluseks maailmakuulsa Itaalia arhitekti Matteo Thunin sisekujundus.

"Bravurias ei ole Vapianole omast õhkkonda, restoran on lihtsalt steriilne ja puhas. Lisaks on see tehtud liiga väikese eelarvega. Meie investeerime oliivipuudesse, mööblisse ja toidunõudesse kokku 1,3 miljonit eurot, selle eest saaks kolm Bravuriat," sõnas Jaansoo, kelle sõnul hakkab Vapiano serveerima oma neljaeuroseid pastasid Villeroy & Bochi nõudel.

Bravuria restorani loonud HOK-Elannon juht Jouko Heinonen ütles, et nemad oma konkurentide teemal kommentaare ei jaga, vaid keskenduvad oma ärile.

"Itaalia toit on populaarne igal pool maailmas. Meil oli plaan ka teha wok-restoran, kuid sarnaseid kohti oli juba olemas," sõnas Heinonen.

Heinoneni sõnul käisid nad restoranikontseptsiooni saamiseks luurel lisaks Tallinnale ka Londonis, Stockholmis ja ka mujal.