OAJ-i teatel otsustavad koolid ja lasteaiad ise, kas sulgevad reedeks ukse. OAJ kuulub kõrgharidusega töötajate ametiühingute katusorganisatsiooni Akava, mis on üks reedese suurmeeleavalduse peakorraldajatest. Meeleavaldus peaks toimuma umbes kell 11-13, vahendab Kauppalehti.

OAJ-i esimees Olli Luukkainen rõhutab, et OAJ mingil tingimusel ei sunni ega õhuta streikima, kuid on valmis maksma kinni need trahvid, mis meeleavaldusel osalemine võib õpetajatele kaasa tuua.

OAJ-i liikmetest 75 protsenti on ametisuhetes õpetajad, kellel on üldine töörahukohustus. Luukkaineni sõnul tähendab see seda, et seadus ei anna ametisuhtes olevale töötajale õigust ka poliitiliseks streikimiseks.

„Kui ametiühing teeb siiski otsuse meeleavaldamist lubada, nagu me nüüd oleme teinud, ei saa üksikisiku ega ametisuhte vastu suunata karistusmeetmeid, näiteks teha hoiatust ega vallandada. Sanktsioonid suunatakse siis OAJ-i vastu,“ ütles Luukkainen.

Õpetajaskonna ja OAJ-i liikmete nördimus ja solvumine on suunatud valitsuse praeguse sunniseadusandluse vastu.

„See, et piiratakse seadusega personali ja personaliorganisatsioonide võimalusi pidada läbirääkimisi oma töö- ja ametisuhete tingimuste üle, on see põhimõtteline asi, mida me peame ebaõiglaseks,“ rõhutas Luukkainen. „Sunniseadust ei saa me heaks kiita.“

OAJ-i kuuluvad põhikooli- ja gümnaasiumiõpetajad, lasteaiaõpetajad, koolijuhid ja ülikoolide õppejõud.