Eelmisel nädalal alanud Soome paberitööstuste streik ei ole Eesti metsaäri veel oluliselt mõjutanud, kuid kui streik jätkub veel nädal aega, hakkavad laoplatsid paberipuust ja hakkpuidust ummistuma.

Soome paberitööstuste töölised nõuavad streigiga senisest kuus protsenti kõrgemat palka, töönädala lühendamist seitsme päeva võrra aastas ning töötulemuste ja firma kasumiga seotud töötasu.

Kahju nädala pärast

"Praegu on veel vara midagi kindlat öelda," ütles Eesti Metsatööstuste Liidu juhatuse esimees Erki Unn. "Kui streik venib juba kahe nädala pikkuseks, on kahju muidugi märgatav," lisas ta.

Soome paberitööstuste töölised alustasid streiki eelmisel teisipäeval. "Kui tööseisak ka järgmisel nädalal jätkub, langevad esiteks Soome paberipuud müüvate firmade kasumid, ning tõenäoliselt ka kokkuostetava puidu hind," ütles Unn.

Puidu kokkuostu hind kukub Unni sõnul seetõttu, et näiteks Rootsi või Norra paberitööstused saavad oluliselt rohkem hinda määrata, kui konkurents kokkuostjate vahel Soome tööstuste streigiga seoses väheneb.

Väljavedu peatatud

Unn töötab ka metsamüügifirma Forestex tegevdirektorina.

"Streigi tõttu peatasime puidu väljaveo kolmeks nädalaks," märkis Unn. "Ladudes veel ruumi on, seega puidu kokkuost ikkagi jätkub," lisas ta.

Forestexi jaoks on streigi praegune otsene tulemus kassavoogude pidurdumine. See tähendab, et raha läheb küll välja, aga tulud puidumüügist veel ei laeku, ütles Unn.

Puidumüügifirma Stora Enso Mets tegevdirektor Rait Hiiepuu ütles, et streik mõjutab kõige valusamalt hakkpuidu müüki.

"Puiduhake ei säili kuigi kaua, sest see rikneb ja muutub kõlbmatuks," ütles ta. Hakkpuit tekib saelaudade tegemisel, ning Soome paberivabrikutes tehakse sellest tselluloosi. "Kui hakkpuit rikneb, saab seda kasutada ainult küttena, ning siis maksab see palju vähem kui tselluloosi toorainena," lisas Hiiepuu.

Paberipuu osas ei ole Soome streik Stora Enso Metsa siiani oluliselt mõjutanud, sest nad müüvad seda ka mujale, näiteks Rootsi.

"Siiani veel midagi hullu ei ole, mingeid olulisi hakkpuidu mägesid saeveski ümber ei kõrgu," ütles Paikuse saeveski tootmisdirektor Andres Parik.

"Me ei müü oma hakkpuitu ise, vaid Forestexi vahendusel, ning nemad müüvad seda ka mujale kui ainult Soome," lisas Parik.

Paberi hulgimüüja AS Tallinna Paberibörsi tegevdirektor Konstantin Klugman ütles, et praegu ei ole soomlaste streik veel märgatavat mõju avaldanud.

"Meil on ladudes väike varu, sellest jätkub tootegrupist sõltuvalt kaheks nädalaks kuni kuuks ajaks, seega lähinädalatel midagi hullu ei juhtu," selgitas Klugman.

"Kui streik peaks kestma kauem, kui meil varusid jätkub, siis me muidugi kaotame mingi osa oma kasumist, kuid midagi katastroofilist see meile ei oleks, sest me müüme ka mujalt pärit toodangut" lisas ta.

Streik läheb maksma pool miljardit päevas

Paberitööstuse streik Soomes jätkub teist nädalat järjest, sest esmaspäeva ennelõunal riikliku lepitaja Juhani Saloniuse juures käinud paberitööstuse töötajate ametiühingu ja tööandjate esindajad kokkuleppele ei jõudnud. Eile tegi Salonius uue ettepaneku kuid selle üksikasju ei avalikustanud.

Paberitööstuse analüütikud on välja arvutanud, et tööseisak läheb sellele sektorile maksma umbes 200 miljonit marka päevas ehk üle poole miljardi krooni.

30 tuhat Soome paberitööstuse töötajat alustas streiki möödunud teisipäeval, pannes esmakordselt Soome ajaloos seisma kogu riigi paberitööstuse. Streigi tõttu on töö katkestanud kõik Soome paberitootjad, sealhulgas Euroopa suuremate hulka kuuluvad Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsä-Serla.

Streik võib seisata alanud nädalal ka väiksemate saeveskite töö, sest sinna kuhjuv saepuru, mis tavaliselt paberitööstuses kasutamist leiab, ei lase tööd jätkata.

Streik avaldab kaudset negatiivset mõju ka teistele sektoritele. Näiteks on märksa vähenenud elektri tarbimine ning keemiatööstusekontsern Raisio oli sunnitud seiskama paberitööstuse kemikaalide tootmise.

EPL/BNS